NAJVEĆI IZAZOV ZA F-16: Najteži scenario za američke lovce

Novosti online

27. 04. 2024. u 22:10

OVOG leta Ukrajina bi trebalo da dobije dugo očekivane borbene avione F-16.

НАЈВЕЋИ ИЗАЗОВ ЗА Ф-16: Најтежи сценарио за америчке ловце

Foto: Profimedia/Ilustracija

Taj avion se dobro pokazao 1982. godine, kada je izraelsko vazduhoplovstvo uništilo veliki broj protivvazdušnih raketnih sistema sovjetske proizvodnje i neprijateljskih aviona u Libanu bez ikakvih gubitaka. Američko vazduhoplovstvo je prvi put koristilo F-16 u borbi tokom Pustinjske oluje u Iraku i u NATO agresiji na Jugoslaviju. Samo pet F-16 je izgubljeno tokom tih operacija.

- Ukrajinski F-16 u borbi protiv Rusije... To je apsolutno, bez sumnje, najteži scenario koji se može desiti za F-16 - rekao je bivši pilot Džon Baum, sada viši saradnik na Mičel institutu za vazduhoplovne studije, prenosi Business Insider. 

Među pretnjama sa kojima će se suočiti ukrajinski F-16 su napredni ruski sistemi protivvazdušne odbrane kao što su S-300 i noviji S-400; ogromna flota Su-35 i MiG-31 naoružanih dalekometnim R-37; rakete vazduh-vazduh i moćni radari, kao i avioni za rano upozoravanje koji mogu da ih otkriju stotinama milja daleko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)