DONBAS PRED PADOM? Očeretino palo, palo i Novokalinovo, šta je sledeće (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 22:29

U NAPADU na Krasnogorovku 5. brigada je probila odbranu VSU, zauzevši ključno odbrambeno mesto - vatrostalnu fabriku.

ДОНБАС ПРЕД ПАДОМ? Очеретино пало, пало и Новокалиново, шта је следеће (ВИДЕО/МАПА)

Foto MO Rusije

Tokom ofanzive kod Donjecka, ruske trupe su zauzele ceo južni deo grada Krasnogorovka i sada su se probili skoro do centra, podižući zastavu nad Vatrostalnom tvornicom Krasnogorovski, koja je bila pretvorena u tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine.

Juče, „u pravcu Kurahovskog, ruske oružane snage su dva sata intenzivno granatirale grad topovskom i raketnom artiljerijom, nakon čega su krenule u juriš iz dva pravca uz podršku više desetina oklopnih vozila. Borbe su izbile u pravcu fabrike vatrostalnih materijala Krasnogorovski.

-Ruske trupe su juče napredovale u južnim i jugoistočnim delovima Krasnohorivka u oblasti širine do 1,85 km do dubine od 1 km, napisali su ujutru ukrajinski vojni analitičari.

-Danas su objavili snimak demonstracije zastave u jednoj od proizvodnih prostorija vatrostalnog pogona na 47.99778, 37.50554 (na mapi). To ukazuje na kontrolu nad južnim delom grada, pišu drugi neprijateljski resursi.

Teške borbe se nastavljaju.

Foto Tanjug/AP

Položaj ukrajinske vojske u delu Donjecke Narodne Republike (DNR) nastavlja da se ubrzano pogoršava svakim danom. Nakon zauzimanja sela Očeretino, koje je na dominantnoj visoravni, ruske oružane snage su, ubrzo po povlačenju ukrajinskih snaga, uspele da zauzmu i nekoliko obližnjih naselja.

Konkretno, ruska vojska je uspela ne samo da istera ukrajince iz malog sela Solovjevo, koje se nalazi u blizini Očeretina, već je i stekla uporište u njemu. Paralelno, ruske snage napreduju u pravcu naselja Progres. Ovi prodori su omogućili ruskim jurišnicima da praktično završe opkoljavanje Berdičija, u kojem je još uvek bilo žarište otpora ukrajinskih snaga. Ali sada su one prinuđen da hitno povlače svoje jedinice iz ovog naseljenog područja, plašeći se potpune blokade.

Povlačenje ukrajinske vojske na ovom području već je dovelo u težak položaj ukrajinske garnizone u selima Novokalinovo i Keramik. Sa velikim stepenom verovatnoće se može pretpostaviti da ukrajinske jedinice neće moći dugo da se zadrže ovde. Moguće je da će danas popodne ova naselja doći pod kontrolu ruske vojske.

Ukrajinski generalštab, iako priznaje uspehe ruske vojske poslednjih dana, ipak pokušava da prihvati gubitak Očeretina. Komanda ukrajinske vojske se ozbiljno kladila na ovo uporište, ali je bekstvo sa položaja ukrajinskih odbrambenih snaga porušilo sve nade komande.

(TV Front/RVvoenkor)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)