PUTIN NACIONALIZUJE KOMPANIJE: Ukoliko to bude u interesu nacionalne odbrane

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 20:48

RUSKI predsednik Vladimir Putin najavio je danas mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

ПУТИН НАЦИОНАЛИЗУЈЕ КОМПАНИЈЕ: Уколико то буде у интересу националне одбране

Foto Tanjug/AP

-Želeo bih da istaknem da se ne radi o reviziji privatizacije, već o slučajevima gde radnje ili nečinjenje vlasnika preduzeća i imovinskih kompleksa nanose direktnu štetu bezbednosti i nacionalnim interesima zemlje, istakao je Putin na kongresu Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika, koji objedinjuje velika preduzeća, prenosi Komersant.

Ruski lider je podsetio na privatizaciju nekih preduzeća 90-ih godina, koja je sprovedena samo u dogovoru sa regionalnim, ali ne i saveznim vlastima.

Istovremeno je napomenuo da je i sama tadašnja vlast odbila da učestvuje u ovom procesu.

-To znači da su tužbe prema sadašnjim vlasnicima imovine neprimerene, posebno prema onima koji rade normalno, uspešno, rešavaju socijalna pitanja i pomažu u jačanju nacionalne bezbednosti, naveo je Putin.

Ministar finansija Anton Siluanov najavio je 13. marta na proširenom odboru Federalne agencije za upravljanje imovinom da se plan prihoda od prodaje državne imovine u 2024. godini poveća za skoro sto puta – sa 1,2 milijardi do 100 milijardi rubalja (oko milijardu evra).

On je objasnio da će plan biti ostvaren „imovinom koja se sudskom odlukom pretvara u državni prihod“.

Prema podacima Federalne agencije za upravljanje imovinom, 2023. godine zaplenjena imovina je prodata za 20,4 milijarde rubalja.

Potencijalno, spisak privatizovane imovine bi takođe mogao biti dopunjen nedavno nacionalizovanim objektima od strateškog značaja, uključujući i Murmansku morsku ribarsku luku.

Arbitražni sud Sverdlovske oblasti odlučio je 26. februara da prepusti državi tri fabrike uključene u Čeljabinsku elektrometaluršku tvornicu (CHEMK).

Sud se složio sa tvrdnjama Tužilaštva da je privatizacija preduzeća izvršena pre više od 30 godina bila nezakonita.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)