BERLIN I LONDON SINHRONIZUJU VOJNE SNAGE: Tesna saradnja dve zemlje ne samo u naoružavanju Ukrajine

I. Stanojević

26. 04. 2024. u 07:00

TENKOVI na točkovima, artiljerija i borbeni avioni, tek je deo spiska naoružanja i vojne tehnike koji zajednički potpisuju Nemačka i Velika Britanija. Boraveći u Berlinu, britanski premijer Riši Sunak, dogovorio je sa domaćinom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom blisku saradnju u projektima vezanim za oružje, u budućnosti.

БЕРЛИН И ЛОНДОН СИНХРОНИЗУЈУ ВОЈНЕ СНАГЕ: Тесна сарадња две земље не само у наоружавању Украјине

Foto: Tanjug

London i Berlin već tesno sarađuju na vojnom planu, na primer, u pitanju je čitav niz projekata, kao što je recimo novi artiljerijski sistem i okklopno vozilo na točkovima "Bokser", poručio je Šolc na konferenciji za medije, posle razgovora sa gostom. On je objasnio da je reč o haoubici na točkovima "RCH 155", koju ove dve zemlje nameravaju "zajedno da nabave, procene i optimizuju".

- Osim toga, međusobna operabilnost naših oružanih snaga treba da se unapredi - poručio je Šolc, istakavši da je to predviđeno sporazumom između dveju zemalja.

Sunak je istakao da su "Nemačka i Britanija preuzele veću odgovornost za kolektivnu bezbednost i da sada idu još dalje otvaranjem novog poglavlja u bezbednosnim odnosima između dva naroda". Britanski gost pohvalio je nemačku podršku Ukrajini i činjenicu da su Berlin i London dva najveća stuba oslonca za vlast u Kijevu. Odluka Nemačke da Ukrajini isporuči još jedan PVO sistem "Patriot", naišla je na posebno veliko odobravanje na Ostrvu.

- Nećemo isporučiti "Tauruse" Kijevu, to je odluka koja se neće menjati - poručio je Šolc.

Moderniji Eurofajter

KAKO je objavio portal Tagesšau, modernizovaće se i borbeni avion Eurofajter Tajfun. Partnerske države žele i da sarađuju na izvozu. Olaf Šolc kaže da Britanija namerava da učestuje u sistemu PVO evropske inicijative, takozvanom "Skaj šildu", koji je Nemačka pokrenula. On je optimista i po pitanju pridruživanja Londona francusko-nemačko-španskom sporazumu o kontroli izvoza.

BONUS VIDEO:

TAJVANSKA VOJSKA NA DELU: Pogledajte vežbu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)