TRAMP NAPRAVIO ZAOKRET KA POLJUPCU SMRTI: Ako legne na rudu – gubi izbore

Novosti online

23. 04. 2024. u 17:12

DONALD Tramp je promenio stav o Ukrajini iz čisto oportunističkih razloga jer smatra da bi mu napadi establišmentskih republikanaca da je kriv za poraz Ukrajine mogli naškoditi u predsedničkoj kampanji, kaže za Sputnjik spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“ dr Srđa Trifković.

ТРАМП НАПРАВИО ЗАОКРЕТ КА ПОЉУПЦУ СМРТИ: Ако легне на руду – губи изборе

Foto: Printskrin

Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je da je opstanak Ukrajine u interesu Sjedinjenih Država, nekoliko dana pre glasanja Predstavničkog doma predvođenog republikancima o paketu pomoći za Kijev od 61 milijardu dolara.

Tramp koji je prethodno doživljavan kao „neprijatelj Ukrajine“ zbog izjava da bi za 24 časa okončao rusko-ukrajinski sukob, ali je posle izglasavanja paketa pomoći od 61 milijarde dolara u donjem domu Kongresa, prema zapadnim medijima, navodno promenio stranu i podelio republikance koji ga podržavaju.

Slabost Trampa – popuštanje pod pritiscima

Postoji i problem šire prirode u vezi sa Trampom što se videlo još 2016. godine, a to je da on ima dobre instikte antintervencioniste, ali da po konkretnim pitanjima često popusti pod pritiskom establišmentskih republikanaca, dodaje Trifković.

„Odličan primer za to je činjenica da je izabrao Reksa Tilersona za svog državnog sekretara za spoljne poslove, a potom Majka Pompea, da ne govorimo o katastrofalnom imenovanju Džona Boltona, tipičnog neokonzervativca jastrebovske orijentacije za savetnika za nacionalnu bezbednost. I svi oni su listom zapravo pokušavali da osujete i torpeduju Trampove postupke. Štaviše, kasnije su se i u svojim sećanjima, pogotovo govorim o memoarima Džona Boltona, hvalili kako su eto uspevali da unesu malo ozbiljnosti u Trampov inače, navodno antinatovski i antievropski pristup“.

Ako legne na rudu – gubi izbore

Trifković smatra da je i Trampova podrška Ukrajini ne odraz njegovih ubeđenja nego lošeg saveta, a to znači da će izgubiti izbore ukoliko pristane da „legne na rudu“ republikanskog establišmenta koji je inače uvek bio okrenut protiv njega.

Jer u krajnjoj liniji čvrsta podrška koju uživa u bazi republikanskog biračkog tela vazda je bila zasnovana i na odbijanju tih ljudi, kao i čitavog paketa o američkoj izuzetnosti i dužnosti SAD da brane na pravilima zasnovan svetski poredak, dodaje Trifković.

„Mislim da je ovo zabrinjavajući znak da je počeo da pravi kompromise sa upravo onim establišmentskim republikancima u Kongresu koji mu ionako rade o glavi i koji bi bili najsrećniji da mu pritom nametnu, recimo jednu Niki Hejli kao potpredsedničkog kandidata tobože da bi se ujedinila stranka. A to bi bio zapravo poljubac smrti za njegovu kampanju. U tom slučaju čitav bunt protrampovske baze iz srca Amerike ispao bi besmislen. Jer ukoliko se on već odavno izjašnjava vrlo jastrebovski po pitanju Izraela, Irana i Bliskog istoka, a sad još pride prihvati nužnost odbrane Ukrajine, praktično će bitna razlika između njega i dvopartijskog vašingtonskog konsenzusa o spoljnoj politici početi da iščezava.“

A to bi bilo loše i za Donalda Trampa ali i za Ameriku, naglašava Trifković.

Podrškom Ukrajini Tramp podelio svoje pristalice

Priča da je Tramp podrškom Ukrajini podelio konzervativne republikance koji ga podržavaju je apsolutno tačna, smatra Trifković i dodaje da lično poznaje ljude koji imaju određene rezerve prema njemu i njegovoj politici, ali su mu davali određen kredit upravo zbog njegovih instikata.

„Dakle, ima ljudi koji su bili spremni da uz sve njegove propuste iz prvog mandata svejedno dopuste mogućnost da je nešto naučio iz svega toga i da neće prihvatiti ponovo da pravi kompromise sa establišmentom, koji na kraju ispadaju na štetu i njegove ideološke vizije i njegovih političkih interesa. Nažalost, ovaj potez ukazuje suprotno“, zaključio je Trifković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)