"AMERIČKA KRITIKA LICEMERNA" Peking: Pravo Kine na trgovinsko-ekonomske odnose sa drugim zemljama ne sme se narušiti

Novosti online

23. 04. 2024. u 11:10

SJEDINjENE Američke Države usvajaju zakon o pomoći Ukrajini i istovremeno kritikuju normalne odnose između Rusije i Kine, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za medije.

АМЕРИЧКА КРИТИКА ЛИЦЕМЕРНА Пекинг: Право Кине на трговинско-економске односе са другим земљама не сме се нарушити

Foto AP

- SAD, s jedne strane, iznose predlog zakona o velikoj pomoći Ukrajini, a sa druge strane, neosnovano kritikuju normalnu trgovinsko-ekonomsku saradnju Rusije i Kine. Takva dejstva su licemerna i veoma neodgovorna - istakao je portparol.

On je dodao da pravo Kine da obavlja normalne trgovinsko-ekonomske aktivnosti sa drugim zemljama ne može da se naruši.

- Treba napomenuti da se pravo Kine da obavlja normalne trgovinsko-ekonomske aktivnosti sa drugim zemljama, uključujući Rusiju, na osnovu jednakosti i obostrane koristi, ne sme narušiti niti ometati, kao i da se ne sme zadirati u legitimna prava i interese Kine - istakao je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza ne može se rešiti svaljivanjem krivice na druge.

- Upozoravamo američku stranu da dolivanje ulja na vatru, omalovažavanje i svaljivanje krivice na druge nije način da se reši ukrajinsko pitanje. Jedini ispravan izbor je da se uzmu u obzir razumni bezbednosni problemi svih strana i da se stvori uravnotežena, efikasna i održiva struktura evropske bezbednosti kroz dijalog - zaključio je on.

Ranije je „Volstrit džornal“, pozivajući se na izvore, objavio da SAD razvijaju finansijske sankcije nekim kineskim bankama kako bi primorale Peking da prekine komercijalne odnose sa Rusijom iz straha da bi trgovina sa Kinom ojačala vojnu proizvodnju Rusije, kako bi uspela da pobedi Ukrajinu u „ratu na iscrpljivanje“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IRANSKI PREDSEDNIK U PAKISTANU: Raisi obećao da će povećati trgovinu sa Pakistanom na 10 milijardi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)