"AMERIKA PROFITIRA OD SVAKOG SUKOBA" Asad: Na Zapadu se niko ne može nazvati državnikom još od vremena Regana i Tačer

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 04. 2024. u 16:00

SJEDINjENE Američke Države profitiraju od palestinsko-izraelskog sukoba i sa strane posmatraju kako se odvija haos, izjavio je sirijski predsednik Bašar el Asad u intervjuu za „Prvi kanal“.

АМЕРИКА ПРОФИТИРА ОД СВАКОГ СУКОБА Асад: На Западу се нико не може назвати државником још од времена Регана и Тачер

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Kada kažemo Amerika, podrazumevamo ceo Zapad, pošto ga u potpunosti kontrolišu Sjedinjene Američke Države. Amerika profitira od svakog sukoba, a onda se povlači u stranu i posmatra sve veći haos, čekajući trenutak kada će moći da zada odlučujući udarac - rekao je predsednik Sirije, odgovarajući na pitanje o ulozi SAD u palestinsko-izraelskom sukobu.

- Imaju koristi od svakog sukoba - naglasio je Asad.

Prema njegovim rečima, američka politika se zasniva na principu „zavadi pa vladaj“.

- To je njihov način kontrole, svojevrsna ucena. Takvo ponašanje je nemoralno. Amerika svaki sukob pretvara u opasnu hroničnu bolest poput dijabetesa ili raka. Zaraćene zemlje plaćaju cenu sukoba - objasnio je predsednik.

On je dodao da na Zapadu nema nijednog političara sa kojim bi želeo da vodi dijalog.

Prema rečima sirijskog lidera, „na Zapadu nije ostao nijedan političar koji bi se mogao nazvati državnikom još od vremena Regana i Tačer. Oni su iščezli“.

On je primetio da se od 1980-ih godina politički pejzaž u zapadnom svetu veoma promenio, kapitalizam je počeo da diktira svoje uslove, „zemlje su se pretvorile u korporacije, a šefovi zemalja u šefove korporacija“.

- Savremeni političari više ne razmišljaju strateški, oni rešavaju aktuelne probleme koji se postavljaju pred njih. Više nisu odgovorni za svoje reči. Svaki dogovor se može otkazati sledećeg dana. Zbog svega navedenog, mogu čvrsto da kažem da na Zapadu u ovom trenutku nema nijednog političara sa kojim bih želeo ili bio zainteresovan da vodim dijalog - zaključio je sirijski predsednik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POPLAVE U RUSIJI - Snimci dronom pokazuju poplavama pogođena predgrađa na jugu Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)