TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku

A.Vojinović

20. 04. 2024. u 06:00

POSLE neizvesnih nedelju dana, tokom kojih se cela planeta pitala da li će i u kojoj meri Izrael odgovoriti na napade Irana i situaciju na Bliskom istoku dovesti na ivicu provalije, Tel Aviv je juče, ipak, izveo udar manjeg intenziteta na Teheran. Na meti izraelskih dronova bio je i Isfahan, grad u centru Irana, u kojem se nalaze velika vazdušna baza, nuklearna postrojenja i vojni objekti. Napad se, prema iranskim zvaničnicima, završio bez žrtava i materijalne štete, a iranska novinska agencija IRNA javila je da je Teheran aktivirao sistem PVO iznad Isfahana i uništio tri bespilotne letelice zbog čega su se u gradu začule eksplozije. Vašington je negirao umešanost u napade.

ТЕХЕРАН ЈОШ НЕ СПРЕМА ОДМАЗДУ: После израелских удара на иранско тле неизвесна ескалација сукоба на Блиском истоку

Tanjug

Svetski lideri i međunarodni zvaničnici pozvali su juče brže-bolje na smirivanje tenzija između Izraela i Irana, dok je neimenovani iranski zvaničnik za "Rojters" posle kontraudara Tel Aviva izjavio da Teheran trenutno ne planira odmazdu. Izvor Si-En-Ena tvrdi da su direktni udari između dva neprijatelja okončani. Sagovornik američke TV, koji je insistirao na anonimnosti, dodao je da se, po njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na udare, ne navodeći za to nikakvu argumentaciju.

Viši komandant iranske vojske Sijavoš Mihandust saopštio je na iranskoj državnoj TV da nije pričinjena veća šteta u napadu na Isfahan.

- Buka koja se čula tokom noći u gradu, nastala je zbog aktiviranja sistema protivvazdušne odbrane koji su gađali "sumnjivi objekat" - rekao je on.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama, pošto je došlo do aktiviranja iranske PVO iznad Isfahana. IAEA je na "Iksu" navela da pažljivo prati situaciju i pozvala sve strane na ekstremnu uzdržanost upozorivši da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebalo da budu meta u vojnim sukobima.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je juče video-snimak nuklearnog postrojenja u Isfahanu, nakon izveštaja da su se u tom iranskom gradu čule eksplozije i da je dejstvovala PVO. Snimak je objavljen uz naslov da je "nuklearna lokacija Isfahan potpuno bezbedna", preneo je Bi-Bi-Si. Na videu se vidi kako u blizini Tehnološkog centra Isfahan muškarac gleda u svoj sat, a potom kamera snima nekoliko vojnika koji stoje oko PVO sistema.

- U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije događalo. To je bila protivvazdušna odbrana, mislim na ove ljude koje vidite na snimku, a i one tamo prekoputa kod drugog PVO sistema - rekao je reporter.

Analitičari ocenjuju da Izrael nije slučajno izabrao Isfahan kao metu za kontraudar, naročito jer je reč o gradu koji ima mnogo vojnih baza oko sebe, od kojih je jedna, navodno, bila cilj.

- Napad je bio prilično blizu mesta gde verujemo da Iran pravi atomsko oružje, tako da očekujem da im je to bio znak - ocenio je za Bi-Bi-Si bivši komandant nuklearnih snaga Velike Britanije i NATO Hamiš de Breton Gordon. - Svrha napada bila je u velikoj meri demonstracija sposobnosti i verovatne namere. Izrael znatno nadmašuje Iran u konvencionalnoj vojnoj moći, tako da bi Teheran radije koristio posrednike za napade i izbegavao da ide u direktan konflikt sa Izraelom, gde zna da će pretrpeti težak udarac.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je u četvrtak sa izraelskim kolegom Joavom Galantom o "regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku", saopštio je Pentagon. Do poziva je došlo pre no što je Izrael izveo napad unutar teritorije Irana, dok se u izveštaju Pentagona ne pominje bilo kakva diskusija o planovima Tel Aviva za ovaj napad, preneo je Si-En-En. Administracija šefa Bele kuće Džozefa Bajdena ranije je pozvala bliskoistočnog saveznika da se uzdrži od eskalacije sukoba sa Iranom.

Veto SAD na rezoluciju o Palestini

SAD su stavile veto na nacrt rezolucije SB UN da država Palestina bude primljena u članstvo u UN. Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, dok je preostalih 12 članica Sb UN - Slovenija, Sijera Leone, Rusija, Južna Koreja, Mozambik, Malta, Japan, Francuska, Gvajana, Ekvador, Kina i Alžir - glasalo za usvajanje. Palestinski predstavnici osudili su odluku SAD da ulože veto, ocenivši je "nepravednom, neetičkom i neopravdanom", dok se izraelski šef diplomatje Izrael Kac zahvalio savezniku na odluci. "Sramotni predlog je odbijen. Nema nagrade za terorizam", rekao je Kac.

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je, poslednjeg dana samita G7 u italijanskom odmaralištu Kapri, poručio da je savez osudio iranski napad bez presedana na Izrael od prethodnog vikenda. Naglasio je da su SAD posvećene bezbednosti Izraela i deeskalaciji šireg sukoba na Bliskom istoku, dok je uporno odbijao da odgovori na pitanje novinara da li su SAD unapred bile obaveštene o napadu Izraela na Iran.

- SAD nisu bile uključene ni u jednu ofanzivnu operaciju. Sve što mogu da kažem s naše strane i za ceo savez G7 je da je naš fokus bio na deeskalaciji i izbegavanju većeg sukoba - rekao je on.

Blinken je tokom obraćanja podsetio da je američka vlada najavila da će uvesti dodatne sankcije Teheranu, kao i da će isto učiniti i G7 u narednim danima. Američki diplomata se dotakao i najavljene kopnene ofanzive izraleske vojske na Rafu, grad u južnom delu Pojasa Gaze, istakavši da SAD ne mogu da podrže veliku operaciju jer bi ona imala velike posledice. Njegove poruke dolaze nakon spekulacija da je američka vlada dala zeleno svetlo Izraelu da napadne Rafu u zamenu za manji udar na Iran. Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani na konferenciji za medije u Kapriju je istakao da je Izrael obavestio američku vladu u poslednjem trenutku o napadu na Iran i naglasio da Vašington nije bio umešan u udare.

Konstraudar Izraela naišao je na reakcije iz sveta. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je da je "apsolutno neophodno da region Bliskog istoka ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", dok je iz MIP Kine saopšteno da će "Peking nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u deeskalaciji tenzija". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da se Rusija zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela i odbacivanje odluka koje bi mogle da dovedu do eskalacije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres istakao je da je "krajnje vreme da se zaustavi opasan ciklus odmazde na Bliskom istoku".

- Osuđujem svaki čin odmazde i apelujem na međunarodnu zajednicu da zajedno radi na sprečavanju bilo kakvog daljeg razvoja koji bi mogao da dovede do razornih posledica za ceo region, ali i šire - poručio je Guteres.

Lavrov: Iran nema atomsko oružje

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je juče u intervjuu za ruske medije da Iran nema nuklearno oružje. "Oni žele da Iranu, između ostalog, pripišu napad nuklearnim oružjem, koje Teheran nema. To potvrđuje IAEA, da je Iran najproverenija zemlja među potpisnicama sporazuma o neširenju atomskog oružja. U Iranu postoji čak i fetva - postulat vrhovnog lidera da je zabranjeno nuklearno oružje pošto se dogodio neprihvatljivi napad na iranski konzulat", rekao je Lavrov. Po njegovim rečima, razgovor o tome da Iran menja svoju nuklearnu doktrinu je želja da se skrene pažnja sa izraelske operacije u Gazi i preusmeri na pretnje iz Teherana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)