SI GLAS RAZUMA: Poziva da se organizuje mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj će učestvovati Rusija

Novosti online

16. 04. 2024. u 15:19

KINESKI predsednik Si Đinping i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su o ukrajinskoj krizi i istakli da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadima na mirnodopska nuklearna postrojenja, javila je Centralna televizija Kine.

СИ ГЛАС РАЗУМА: Позива да се организује мировна конференција о Украјини на којој ће учествовати Русија

Foto AP

- Si Đinping i Šolc obavili su detaljnu razmenu mišljenja o ukrajinskoj krizi, rekavši da su Kina i Nemačka posvećene poštovanju ciljeva i principa Povelje UN i da se protive upotrebi nuklearnog oružja i napadu na mirnodopska nuklearna postrojenja - javlja televizija.

Si je istakao da se Kina zalaže za održavanje mirovne konferencije o Ukrajini na kojoj će učestvovati i Rusija, na kojoj će biti „fer diskusija o svim predlozima“.

- U trenutnoj situaciji, kako bi sprečila eskalacija sukoba i izlazak sukoba ispod kontrole, sve strane moraju zajedno da rade na brzom uspostavljanju mira - rekao je kineski predsednik.

Napominje se da strane takođe podržavaju pravilno rešavanje pitanja međunarodne bezbednosti hrane i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

Podsetimo, Rusija nije pozvana na sledeću mirovnu konferenciju o Ukrajini, koja će ovog leta biti održana u Švajcarskoj. Kina je pozvana, ali još nije potvrdila svoje učešće.

Olaf Šolc se nalazi u trodnevnoj poseti Kini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VUČIĆ RAZGOVARA SA PUTNICIMA: Predsednik na prvom letu za Mostar

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?