OKONČAN SASTANAK IZRAELSKOG RATNOG KABINETA: Netanijahu pozvao šefove opozicionih partija na bezbednosni brifing u Tel Avivu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 04. 2024. u 17:04

UPRAVO je objavljeno da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u neuobičajenom potezu pozvao šefove svih opozicionih partija na bezbednosni brifing u Tel Avivu, javio je dopisnik BBC-a iz Jerusalima, nakon što je okončan sastanak izraelskog ratnog kabineta.

ОКОНЧАН САСТАНАК ИЗРАЕЛСКОГ РАТНОГ КАБИНЕТА: Нетанијаху позвао шефове опозиционих партија на безбедносни брифинг у Тел Авиву

Foto: Tanjug/AP Photo

Ovaj potez Netanjahua će pojačati spekulacije o tome kakva se rasprava vodi unutar izraelskog ratnog kabineta koji je imao zadatak da donese odluku o narednim koracima Izraela, nakon osvetničkog napada iz Irana, navodi BBC.

Iran je u subotu uveče lansirao baraž dronova i projektila na Izrael, kao odmazdu za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno sedam oficira Revolucionarne garde. Napad Irana na Izrael sa preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završio se bez ozbiljnih posledica nakon što je velika većina njih presretnuta i oborena.

Izraelski mediji govore o nekim žestokim debatama i o podeli sa nekim od bivših šefova armija, uključujući Benija Ganca i Gadija Ajzenkota, koji se zalažu za brz i snažan odgovor koji šalje jasan signal i čvrsto uspostavlja izraelsko odvraćanje. Drugi tvrde da je ovo trenutak kada Izrael uživa snažnu podršku međunarodne zajednice i da treba vremena da se ova koalicija učvrsti, navodi BBC.

Izraelski ratni kabinet je prethodno, kako je preneo “Gardijan”, završio sastanak na kojem se razgovaralo o odgovoru Izraela na iranski napad. Kanal 12 je izvestio da se razgovaralo o više opcija, od kojih je svaka “bolan” uzvratni udar Iranu - ali ne onaj koji izaziva regionalni rat. Ratni kabinet takođe ima za cilj da izabere odgovor koji SAD neće blokirati, navodi se.

Portparol izraelske vlade rekao je ranije BBC-u da Izrael nastavlja svoje razgovore o narednim koracima i da još nije odlučio koji će pravac akcije da preduzme. Avi Hajman je rekao da Izrael trenutno nadzire situacije i drži sastanak ratnog kabineta.

-Mi ćemo, poput svake suverene demokratije, odlučili o najboljem pravcu delovanja. Nije odlučeno o pravcu delovanja, ali podsetiću vas da smo mi bili ti koji su u subotu uveče uleteli u skloništa od bombi, naša deca su bila ta koju smo grlili dok su projektili eksplodirali iznad naših glava – rekao je on.

(Blic)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI -  Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave