„MAČ SA DVE OŠTRICE“: Kremlj o novim sankcijama Zapada protiv Rusije

Tanjug

15. 04. 2024. u 14:41

NOVE antiruske sankcije Vašingtona i Londona, koje uključuju zabranu uvoza aluminijuma, bakra i nikla, pogodiće one koji ih uvode, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„МАЧ СА ДВЕ ОШТРИЦЕ“: Кремљ о новим санкцијама Запада против Русије

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

- Smatramo da su te sankcije potpuno nezakonite i da su, u svakom slučaju, mač sa dve oštrice. One će apsolutno pogoditi i interese onih koji ih uvode - rekao je Peskov.

On je napomenuo da je nakon uvođenja sankcija došlo do destabilizacije cena u tom segmentu tržišta. Tako su jutros fjučersi na aluminijum poskupeli za 5,44%, na 2.616 dolara po toni. Tokom trgovanja, cena je dostigla najviši nivo od juna 2022. godine – 2.725 dolara.

Podsećamo, Ministarstvo finansija SAD uvelo je zabranu uvoza u zemlju aluminijuma, bakra i nikla ruskog porekla. Velika Britanija se pridružila američkim restriktivnim merama.

Analiza podataka sa platforme „UN Komtrejd“ pokazuje da su SAD prošle godine uvezle ruski aluminijum u ​​vrednosti od 50,8 miliona dolara, a nikla u vrednosti od 26,5 miliona dolara. Bakar nije isporučivan.

Velika Britanija je uvezla aluminijum u ​​vrednosti od 432.000 dolara, bakar u vrednosti od 53.000 dolara i nikl u vrednosti od 27.000 dolara.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

DR LAKETIĆ: Osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave