"KORAK ODMAZDE ĆE BITI MUNJEVIT" Nova poruka za Izrael iz Teherana - Upozoreni ste na posledice prelaska "crvenih linija"

Марија Стевановић
Marija Stevanović

15. 04. 2024. u 14:25

IZRAEL će dobiti munjevit i opsežniji odgovor ako odluči da nastavi svoju avanturu eskalacije odnosa sa Teheranom, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan tokom telefonskog razgovora sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok, prenose RIA novosti.

КОРАК ОДМАЗДЕ ЋЕ БИТИ МУЊЕВИТ Нова порука за Израел из Техерана - Упозорени сте на последице преласка црвених линија

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

- Ako izraelski režim želi da nastavi svoje avanture i eskalira situaciju, korak odmazde će biti munjevit i još rašireniji - rekao je Abdolahjan, čije su reči objavljene na Telegram kanalu iranskog ministarstva spoljnih poslova.

Takođe je naglasio da je cilj Teherana pre svega da upozori Izrael na potencijalne posledice prelaska iranskih „crvenih linija“.

Elitna jedinica iranskih oružanih snaga, Korpus Garde Islamske revolucije, pokrenula je napad na teritoriju Izraela u noći 14. aprila kao odgovor na uništenje izraelskog aviona iranskog konzulata u Siriji ranije ovog meseca. U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice šahed kamikaze, fatah i ​​fatah-2 hipersonične rakete. Iranski državni televizijski kanal Press TV javio je da su sve hipersonične rakete dostigle svoje ciljeve.

Prema izraelskoj vojsci, Iran je lansirao ukupno više od 300 komada municije i bespilotnih letelica, uključujući oko 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila. Istovremeno, Izrael navodi da je samo „nekoliko projektila“ stiglo u zemlju i nanelo „manju štetu“.

Šef Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da je Teheran završio operaciju "Pravo obećanje" i da ne planira da je nastavi, ali ako Izrael preduzme bilo kakve mere, sledeća iranska operacija biće veća od prethodne.

Izraelski ministar Beni Ganc rekao je da zemlja namerava da stvori regionalnu koaliciju protiv iranske pretnje i da odgovori na napad u odgovarajuće vreme i na odgovarajući način. Očekuje se da će izraelska vlada doneti odluku o daljim akcijama u bliskoj budućnosti.
 

BONUS VIDEO:

DR LAKETIĆ: Osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave