ZAHAROVA JASNO PODVUKLA: Švajcarska ne može biti pregovaračka platforma, Rusija neće učestvovati

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

11. 04. 2024. u 18:26

RUSIJA ne može imati poverenja u Švajcarsku kao platformu za rešavanje ukrajinskog sukoba, pošto ta zemlja podržava Kijev i preduzima antiruske akcije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ЈАСНО ПОДВУКЛА: Швајцарска не може бити преговарачка платформа, Русија неће учествовати

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

- Ne može biti poverenja u Švajcarsku. Ona brani stavove Ukrajine, podržava kijevski režim, primenjuje antiruske sankcije, usvaja strategije koje isključuju Rusiju iz sistema evropske bezbednosti. Stoga, Švajcarska u takvim uslovima po definiciji ne može biti neutralna strana, a još manje posrednik - ocenila je Zaharova.

Ona je dodala da takozvana „formula Zelenskog“ ne podrazumeva kompromise.

- Izjava organizatora 'konferencije', koji su kazali da nameravaju da iz inicijativa drugih zemalja izvuku zajedničke komponente, nije ništa drugo nego zamka. Dobro je poznato da 'formula Zelenskog' ne podrazumeva kompromise, alternative i da u potpunosti ignoriše predloge Kine, Brazila, afričkih i arapskih država - istakla je Zaharova.

Ona je napomenula da svi događaji, koji ignorišu stav Rusije i koji se zasnivaju na odredbama ultimativne „formule Zelenskog“, nemaju veze sa realnošću i nemaju perspektivu.

Po mišljenju Zaharove, Zapad nakon konferencije u Švajcarskoj namerava da iznese Rusiji „kolektivni ultimatum“.

- Učešće zemalja Globalnog juga na 'konferenciji' potrebno je Zapadu samo da bi dali težinu nekakvom 'kolektivnom ultimatumu' koji nameravaju da iznesu Rusiji. Nadamo se da će naši partneri u Aziji, Africi i Latinskoj Americi biti na oprezu i da neće dozvoliti da budu uvučeni u još jednu antirusku avanturu - naglasila je ona.

Zaharova je podsetila da Moskva neće i nije ni nameravala da učestvuje na sastanku o „formuli Zelenskog“ u Švajcarskoj.

- Želela bih da zaustavim još jedan talas spekulacija o navodnoj varijanti učešća Rusije na sledećem sastanku o ‘formuli Zelenskog’: Rusija neće učestvovati i nije nameravala to da čini. To smo više puta izjavljivali - kazala je Zaharova, istakavši da je još u martu Ministarstvo istaklo da Moskva ne planira da učestvuje na tom događaju.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Podsećamo, Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave