ZA NAPAD U MOSKVI KRIVA I FIRMA POVEZANA SA BAJDENOVIM SINOM? Rusija tvrdi da je ukrajinska kompanija "Burisma" finansirala udare na istoku

A.Vojinović

12. 04. 2024. u 07:00

RUSKI Istražni komitet uperio je lampu u ukrajinsku energetsku kompaniju "Burisma holdings", u čijem je upravnom odboru godinama bio Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa, tvrdeći da su zvaničnici SAD i zemalja NATO koristili sredstva iz ove firme za finansiranje terorističkih aktivnosti u Rusiji, među kojima i za nedavni napad u moskovskom "Krokus siti holu". "Burisma holdings" je, zasad, jedina imenovana u istrazi koju je ove nedelje otvorila ruska služba, dok se češljaju i druge kompanije koje bi mogle da budu umešane u sumnjive operacije. Vašington je negirao teške optužbe iz Moskve, istakavši da nema razloga da se traga za bilo kojim drugim potencijalnim osumnjičenima za napad u prestoničkoj koncertnoj dvorani, osim Islamske države.

ЗА НАПАД У МОСКВИ КРИВА И ФИРМА ПОВЕЗАНА СА БАЈДЕНОВИМ СИНОМ? Русија тврди да је украјинска компанија Бурисма финансирала ударе на истоку

EPA

Na zahtev poslanika Državne dume Federalne skupštine RF, Istražni komitet Rusije je pokrenuo krivični postupak zbog finansiranja terorizma protiv zvaničnika SAD i država NATO, saopštio je Komitet na svom telegram-nalogu, ranije ove nedelje. Prema izjavama nadležnih, u okviru predmeta trenutno se proveravaju izvori prihoda i kretanje novca u iznosu od nekoliko miliona dolara, kao i umešanost pojedinaca iz državnih organa, javnih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja. Takođe, u okviru istrage, "češljaju" se i veze direktnih izvršilaca terorističkih napada sa stranim organizatorima i sponzorima.

- Do sada su istražitelji utvrdili da su sredstva koja teku preko komercijalnih organizacija, uključujući naftno-gasni konglomerat "Burisma holdings", korišćena poslednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji - izjavila je portparolka komiteta Svetlana Petrenko. - Terorističke aktivnosti su se dešavale i u trećim zemljama, koje imaju za cilj eliminaciju istaknutih političkih i javnih ličnosti, kao i nanošenje ekonomske štete. Stručnjaci Komiteta su radili u saradnji sa drugim operativnim agencijama i finansijskim obaveštajnim službama.

Ukrajinska kompanija "Burisma holdings" dobila je najviše pažnje u novinskim stupcima i na portalima širom sveta upravo zbog Bajdenovog naslednika. Hanter je na visokoj poziciji u firmi bio u vreme dok je njegov otac Džozef bio potpredsednik u administraciji tadašnjeg šefa Bele kuće Baraka Obame. Zbog sumnjivih poslova koje je sin predsednika SAD obavljao u Ukrajini u to vreme, a u koje je, navodno, bio umešan i Džo Bajden, Predstavnički dom američkog Kongresa je, lane, pokrenuo postupak opoziva aktuelnog stanara Bele kuće, koji se bori za drugi mandat.

U proleće 2014. godine, nakon puča na Majdanu u Kijevu, ukrajinska energetska kompanija zaposlila je Hantera Bajdena i njegovog poslovnog partnera Devona Arčera kao direktore, nudeći milion dolara godišnje plate, podseća portal Raša tudej. Džo Bajden se jednom prilikom hvalio otpuštanjem tužioca za korupciju, što se dogodilo pošto je taj zvaničnik navodno počeo da istražuje "Burismu".

Primili milione iz inostranstva

ODBOR za nadzor Predstavničkog doma američkog Kongresa objavio je lane izvode iz banaka u kojima se navodi da su porodica Bajden i njihovi saradnici primili ukupno više od 20 miliona dolara iz inostranstva dok je Džo bio potpredsednik SAD. - Hanter Bajden je primio milione dolara od ruske milijarderke Jelene Baturine, ukrajinske kompanije "Burisma" i kazahstanskog oligarha Kenesa Rakiševa. Potpredsednik SAD Džo Bajden je sa njima večerao u proleće 2014. i 2015. u Vašingtonu. Koristeći račune na ime saradnika Devona Arčera, Hanter je primao dodatne uplate, čime je pokušao da sakrije izvor i iznos uplata. Džo je posetio Ukrajinu ubrzo nakon njihovih prvih uplata - naveo je Odbor.

Bivši ukrajinski poslanik Andrej Derkač je nedavno izjavio da je sporna energetska firma ponudila novac vladi u Kijevu.

- Njegov suosnivač Nikolaj Zločevski platio je više od 21 milion dolara za finansiranje terorizma u različitim jurisdikcijama. Uobičajena je praksa da vlasnici velikih preduzeća u Ukrajini daju donacije ratnim naporima, u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja. Bajdenovi partneri u korupcionaškom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, izbegavajući tako odgovornost za korupciju u Ukrajini - tvrdio je Derkač, dodavši da se krivični postupak protiv Zločevskog u vezi sa mitom od šest miliona dolara završio tako što je vlasnik "Burisme" platio kaznu od 1.800 dolara.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan odbacio je optužbe Moskve za napad u "Krokus siti holu" u kom su, po poslednjim saznanjima, nastradale 144 osobe i nazvao ih besmislicom.

- Rusija i mi znamo da je ISIS počinio napad u Moskvi. Mi smo upozorili Rusiju na predstojeći teroristički napad u Moskvi, a sve ostalo je jedna galama - rekao je Salivan.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je prošle nedelje da SAD odbijaju da dozvole bilo kakvu diskusiju o potencijalnoj umešanosti Ukrajine u nedavni teroristički napad jer je, kako je istakao, Vašington na kraju odgovoran za akcije Kijeva.

Lavrov: Potrebna saradnja sa BRIKS

TERORISTIČKI napad u "Krokus siti holu" pokazao je da su neophodni zajednički napori zemalja članica BRIKS u borbi protiv terorizma, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. - U okviru pripreme za samit u Kazanju, posebnu pažnju posvećujem razvoju antiterorističke saradnje. Imamo radnu grupu BRIKS za borbu protiv terorizma sa pet podgrupa. Nedavni tragični događaji u Podmoskovlju u "Krokus siti holu" su ponovo pokazali da je neophodan zajednički napor eksperata i zakonodavaca u borbi protiv ovog svetskog zla - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)