NOVI PROBLEMI ZA ZELENSKOG: Isporuka municije Kijevu kasni, Rusiji se otvara put da još više napreduje na frontu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 04. 2024. u 18:54

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će kašnjenje isporuka zapadne municije Kijevu omogućiti Rusiji da nastavi ofanzivu.

НОВИ ПРОБЛЕМИ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Испорука муниције Кијеву касни, Русији се отвара пут да још више напредује на фронту

Foto: Tanjug/AP

- Razgovarali smo sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom o Ukrajini i hitnoj potrebi za većom podrškom. Situacija na ratištu je teška, a kašnjenja u finansiranju imaju negativne svakodnevne posledice na terenu. Kašnjenja u snabdevanju PVO dovešće do velikih raketnih napada, a u isporuci municije omogućiće Rusiji da napreduje na liniji sukoba - kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Stoltenberg je dodao da je granatiranje vojnih ciljeva unutar ruske teritorije od strane Kijeva predstavlja  "samoodbranu".

- Svi vojni objekti su legitimna meta, jer Rusija koristi svoje raznovrsne mogućnosti - pojasnio je.

Što se tiče vesti da će sedište kopnenih snaga NATO-a u severnoj Evropi biti na teritoriji Finske, Stoltenberg je naveo da bi odluka mogla da bude doneta u roku od nekoliko meseci.

- Pozdravljamo činjenicu da je Finska ponudila da bude domaćin komandi kopnenih snaga. Čekamo stav komande, a zatim ćemo odluku doneti u roku od nekoliko nedelja ili nekoliko meseci - ocenio je generalni sekretar NATO-a.

Prethodno je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram, u intervjuu za finski list "Iltalehti", rekao da će se štab kopnenih snaga NATO-a u severnoj Evropi nalaziti u finskom gradu Mikeli, udaljenom približno 140 kilometara od granice sa Rusijom.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju mirno rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se "igraju vatrom".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da će "svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave