ZAHAROVA RASKRINKALA NAMERE ZAPADA: Iza svega stoje američke demokrate, glavni kriterijum im je „izbori u SAD su sve, Ukrajina je ništa“

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 04. 2024. u 18:17

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da iza švajcarske inicijative za samit o „ukrajinskoj formuli mira“ stoje članovi Demokratske partije SAD.

ЗАХАРОВА РАСКРИНКАЛА НАМЕРЕ ЗАПАДА: Иза свега стоје америчке демократе, главни критеријум им је „избори у САД су све, Украјина је ништа“

FOTO: AP/Tanjug

- Iza ovoga stoje američke demokrate kojima su potrebne fotografije i video snimci događaja koji navodno ukazuju na to da njihov projekat u Ukrajini još nije propao. Istovremeno, stvarnim inicijatorima sastanka nije važno to što će njihovi postupci dovesti do smrti još hiljada Ukrajinaca - rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, za te pojedince glavni kriterijum aktuelne američke politike zvuči kao „izbori u SAD su sve, Ukrajina je ništa“.

Švajcarska vlada saopštila je danas da će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Konferencija će biti održana u odmaralištu Burgenstok u kantonu Nidvalden, blizu grada Lucern, a kako piše u saopštenju, cilj će biti da se stvori okvir za trajni mir u Ukrajini, kao i "konkretan plan za učešće Rusije u mirovnom procesu".

Švajcarski mediji objavili su, pozivajući se na izvore, da bi konferenciji mogao da prisustvuje i američki predsednik Džo Bajden, koji će u to vreme boraviti na samitu G7 u Italiji.

Moskva je više puta istakla da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Rusija insistira da je za mir neophodno da zapadne države prihvate "novu stvarnost na terenu", dok Ukrajina insistira na potpunom povratku njene teritorije i povlačenju ruske vojske.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave