URAL PREŠAO KRITIČNU GRANICU: Hitno upozorenje za građane Orenburga (VIDEO/FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 04. 2024. u 21:21

NIVO vode u reci Ural u Orenburgu premašio je kritičnu granicu za centimetar, saopštila je pres-služba kabineta gradonačelnika grada.

УРАЛ ПРЕШАО КРИТИЧНУ ГРАНИЦУ: Хитно упозорење за грађане Оренбурга (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

-Hitno upozorenje: Orenburška CGMS – filijala FGBU „Privolžskoe UGMS“ saopštava da je nivo vode na reci Ural na Orenburškoj postaji u 22:00 (20:00 po moskovskom vremenu – Ed.) porastao na 931 centimetar, što je za jedan centimetar više od opasnog nivoa, navodi se u publikaciji na Telegram kanalu.

Kasnije je u kabinetu gradonačelnika pojašnjeno da zona poplava sada obuhvata oblasti Forštat, sela Kuznječni, Sicovka, Pristancionni, Zarečni, Podmajačni, Solnečni, grad Ovčini i selo nazvano po Kujbiševu, kao i stambeni kompleks Grand Park. Pored toga, voda je prodrla u nekoliko baštenskih neprofitnih partnerstava u oblasti sela nazvanih po Kujbiševu, Protopopovskoj gaji, Zauralnoj gaji i Ovčinom Gorodoku. Poplavljeni su i SNT „Dubki“ i „Dubovi Plios“.

Guverner Orenburške oblasti Denis Pasler pozvao je stanovnike grada da se hitno evakuišu iz poplavljenih područja.

Ranije u utorak, gradonačelnik Sergej Salmin je izvestio da će, ako se premaši kritični vodostaj od 930 centimetara, nove teritorije biti poplavljene. On je pozvao stanovnike stambenog kompleksa Grand Park, sela Solnečni i Kujbišev i stanovnike SNT-a iza mikrookruga Zarečni u južnom delu grada da ne gube vreme i izvode decu, starije i invalide, kao i životinje, pre nego što voda stigne. Potrebno je prikupiti dokumenta i dragocenosti.


NEVIĐENA POPLAVA

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa rekordnim poplavama. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti. U petak, 5. aprila, pukla je brana koja je štitila Orsk od reke Ural. Vlasti su izvršile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada. Poplavljeno je 6.995 stambenih objekata sa okućnicama. Iz poplavljenih kuća evakuisane su 2.493 osobe, među kojima 797 dece.

U regionu je uvedeno vanredno stanje federalnih razmera. Regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na 21 milijardu rubalja.

Vanredno stanje je takođe na snazi u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. Nivo vode u reci Tobol, prema prognozama Roshidrometa, preći će 11 metara. U pojedinim opštinama počela je preventivna evakuacija stanovništva.

Vlasti susednog Kazahstana kažu da su sadašnje poplave najveće u poslednjih 80 i više godina, a u nekim regionima zemlje proglašeno je vanredno stanje.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)