HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG: "Sasvim je moguće da će biti smenjen vojnim udarom"

Novosti online

07. 04. 2024. u 11:23

SAVETNIK šefa Donjecke Narodne republike Jan Gagin izjavio da se ne može isključiti vojni udar u Ukrajini kako bi se svrgnuo predsednik Vladimir Zelenski, koji je otkazao predsedničke izbore i da bi puč mogao da predvodi bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ: Сасвим је могуће да ће бити смењен војним ударом

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

- Ako govorimo o legitimitetu samog Zelenskog, onda sumnjam u njegov prvobitni legitimitet kao predsednika, jer je došao na vlast pomoću vojne hunte, koja je preuzela vlast u Ukrajini još 2014. Dakle, on je drugi nelegitimni predsednik posle Petra Porošenka - objasnio je Gagin.

Prema njegovim rečima, istovremeno je važno da Zapad održi "sliku o bar nekakvoj demokratiji u Ukrajini", stoga, posle otkazivanja predsedničkih izbora u toj zemlji, nije isključen vojni udar.

- Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim udarom. Ima dovoljno pretendenata za njegovo mesto u zemlji, a iza svakog od njih stoje strani obaveštajci iz NATO zemalja. U svakom slučaju, jedan od njih može biti korišćen kao druga figura na šahovskoj tabli. Pa, u početku su zvali Zalužnog, pre svega, zato što je on imao i ima određeni autoritet i među civilima i vojskom - precizirao je Gagin.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Međutim, izbori su otkazani, navodno, zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Zelenski je naveo da "trenutno nije pravo vreme za izbore" i pozvao da se okonča to pitanje.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave