RAT U UKRAJINI: Ruski padobranci ušli u Časov Jar, stigla i brigada Azov; Žestoke borbe kod Ugljedara i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Novosti online

07. 04. 2024. u 07:55 >> 02:44

RAT u Ukrajini, 774. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски падобранци ушли у Часов Јар, стигла и бригада Азов; Жестоке борбе код Угљедара и Авдејевке (ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

Izveštaj sa fronta: Rusi ušli u Časov Jar, stigla i brigada Azov; Žestoke borbe kod Ugljedara i Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Ukrajinske formacije napale su teritoriju nuklearke Zaporožje, nekoliko zaposlenih je povređeno. Nisu oštećeni kritični objekti na teritoriji Zaporoške NE. Eksploziju drona bez identifikacije njegovog porekla potvrdila je IAEA.

Ilustracija telegram rybar


Čini se da su danas Oružane snage Ukrajine oborile svoj rekord slanjem 293 bespilotne letelice preko naših teritorija.

Zauzvrat, ruske oružane snage napale su skladišta cementare i naftno-gasni terminal u Odesi. U Harkovu, Dnjepropetrovsku, Donjecku i drugim regionima Ukrajine su pogođeni energetski objekti, pa stoga postoje problemi sa snabdevanjem energijom.

Iz pravca Artjomovska/Bahmuta čeka se potvrda informacija o predstojećem oslobađanju Bogdanovke. Sa terena je saopšteno da se ukrajinske oružane snage i dalje drže zapadnih periferija. Oslobođenje Bogdanovke će ojačati bok za napade Oružanih snaga Rusije na Časov Jar.

Foto Tanjug/AP

U samom gradu ruski padobranci su napredovali na istočnoj periferiji do glavnih položaja ukrajinskih oružanih snaga,  ruske trupe su se približile školi broj 77 u mikrookrugu Kanal. Većina visokih zgrada ostaje pod kontrolom VSU.

VSU dovlači rezerve i ide u kontranapad. Na strani Oružanih snaga Ukrajine aktivno se koriste bespilotne letelice i kasetna municija, na ruskoj strani avijacija pomaže sa FAB-ovima, a radi i artiljerija. Prema jednoj verziji, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski će poslati jurišnu brigadu zabranjenog Azova u Časov Jar. Ona koja je pomogla Oružanim snagama Ukrajine da duže drže Artjomovsk, ali u Avdejevki to nije uticalo ni na šta. Sada je novi zadatak glavnokomandujućeg da zadrži Časov Jar.

Foto Tanjug/AP

Borbe se vode i u predgrađu Torecka.

Ilustracija telegram rybar


Na Severskom pravcu, Oružane snage Rusije su poboljšale svoje položaje kod Veselog i napadaju u pravcu Belogorovke. U pravcu Krasnolimanskog pratimo napredovanje ruske armije kod predgrađa Ternova.


U Donjeckom pravcu u Pervomajskom, ukrajinske formacije su se povukle iz Lenjinove ulice ka autoputu E50. VSU i dalje drži položaje u jaruzi Domah severno od Nevelskog.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom pravcu vode se žestoke borbe u Berdičiju, gde nije moguće izbaciti ukrajinske oružane snage sa položaja na zapadnoj periferiji sela. Oružane snage Rusije napreduju kako u Berdičima, tako i sa severne i zapadne strane sela – taktika takvog pokrivanja ranije se opravdavala u borbama. U Semjonovki, glavne bitke su se preselile sa južne periferije u centar.

Oružane snage Rusije čiste palisade i proširuju zonu kontrole između Tonjenjkoja i Vodjanoja. Ima napredovanja ka Umanskom, kome naši prilaze sa juga, sa strane bare. Ruska artiljerija aktivno priprema položaje Oružanih snaga Ukrajine za kopneni juriš.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Ugljedara nastavlja se juriš na Novomihajlovku, ofanzivna dejstva ruskih trupa otežana su aktivnom upotrebom bespilotnog oružja od strane ukrajinske strane.

U Donjeckom sektoru ruska armija nadovezuje se na uspeh u Novomihajlovki: severno od sela su napredovali u dačkom selu Mašinostroitel, u samom selu potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad na zapadnu periferiju.

Osim toga, ruska vojska je ponovo zauzela veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga na jugu. Avijacija pomaže našoj, a Oružane snage Ukrajine se drže preko FPV dronova. U Georgijevki i Krasnogorovki još uvek nema promena, naši se suočavaju sa odbranom Oružanih snaga Ukrajine.

Situacija na hersonskom pravcu je stabilna. Ruski operateri dronova gađaju čamce na kojima Oružane snage Ukrajine pokušavaju da pređu Dnjepar. Ruska artiljerija gađa ciljeve VSU na desnoj obali, uključujući i Herson.


Na sektoru Zaporožja linija fronta se nije promenila. Borbe artiljerije i dronova prate borbe u Rabotinu. Severozapadno od Verbovoga, Oružane snage Rusije polako čiste palisade – napred je put snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine.

 

HIMARS-om po Makejevki, stradao civil

Ukrajinska vojska je izvela artiljerijski udar američkim MLRS HIMARS na Makejevku, pri čemu je stradao jedan civil, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto Tanjug/AP

-Bila je jaka velika eksplozija, ja sam čak pomislila da je to bila raketa. Ostala sam u prostoriji oko tri minuta i izašla napolje i kaže:

-Dođi, moja sestra je ubijena, kazala je Olga Mihajlovna, očevidac incidenta.


Na mestu granatiranja pronađeni su fragmenti projektila karakterističnih za američki HIMARS MLRS. Uništena je privatna stambena zgrada i fasade susednih zgrada.

Ugljedarski pravac: Žestoka bitka za Novomihajlovku

Oružane snage Rusije nastavljaju jurišne operacije na Novomihajlovku - jedinice ruske vojske uspele su da napreduju ulicama Lenjina i Soborne. Situaciju komplikuje aktivnost FPV dronova VSU u rejonu sela, koji usporavaju kretanje Oružanih snaga Rusije.

Nakon što su jurišne trupe uspele da se domognu periferije, ruske oružane snage su razvile svoj uspeh i napredovale do centra Mašinostroitel SNT severno od sela.

Ilustracija telegram rybar

Južno od naselja, ruske trupe uspele su da zauzmu veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga i da se učvrste, odbivši nekoliko kontranapada.

Ruske trupe aktivno koriste avijaciju za udar na najbližu pozadinu ukrajinskih formacija, gde je VSU zauzet inženjerskim radovima i miniranjem tog područja. Kontrabaterijski rad se nastavlja.

U odbrani ove linije posebno se istakao rodom iz Jakutije, borac Rodimir Maksimov sa pozivnim znakom „Burkhat“. Više od dva dana, uz podršku jedinica bespilotnih letelica, obuzdavao je napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na to mesto, sprečavajući ih da preuzmu kontrolu nad njim. Ova epizoda karakteriše nivo žestine bitaka za Novomihajlovku.

 

Oboreno 15 dronova

Ruski sistemi PVO presreli su i uništili 15 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Sedmog aprila ove godine, oko 16 časova po moskovskom vremenu, sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Presreli su i uništili 15 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorija Belgorodske (12 bespilotne letelice) i brjanske (3 bespilotne letelice) regiona“, saopštio je resor.

Foto Tanjug/AP

Napad na NE Zaporožje

Oružane snage Ukrajine napale su kupolu 6. bloka Zaporoške nuklearne elektrane, nije bilo kritične štete i žrtava, saopštila je pres-služba stanice.

Ranije, ukrajinski dronovi-kamikaze napali su teritoriju nuklearke, zabeleženi su njihovi dolasci u područje luke.

Foto: RIA.ru

Oboreni ukrajinski dronovi

Dron avionskog tipa otkriven je i onesposobljen u Lipeckoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Igor Artamonov na svom Telegramu.

On je dodao da u napadu nije bilo žrtava ni materijalne štete.

Ruski PVO sistemi su oko 14,30 oborili bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti.

"Kijev postao talac izbornog procesa"

Kijev je postao talac izbornog procesa u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski za lokalnu televiziju.

On je napomenuo da američki kongresmeni pokazuju „nezreo“ pristup rešavanju pitanja o izdvajanju pomoći Ukrajini, što je od ključnog značaja.

„I dalje verujem da možemo dobiti pozitivan glas od Kongresa Sjedinjenih Država. Nažalost, mi smo taoci upravo zato što je ovo izborni proces, što su izbori u SAD“, rekao je Zelenski.

Takođe je napomenuo da se razmatraju mnoge različite opcije za pružanje pomoći, uključujući i kredit.

Zaporoška nuklearka na udaru

Dronovi Oružanih snaga Ukrajine napali su Zaporošku nuklearnu elektranu, zabeležen je i nalet drona-samoubice u trpezariju, saopštila je stanica.

Samo 20 minuta pre napada stručnjaci IAEA su tamo vršili planirani obilazak.

U rejonu teretne luke takođe je zabeležen nalet ukrajinskog drona na teritoriju Zaporoške NE.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu odbijena su dva kontranapada ukrajinskih snaga. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, a uništen tenk, dva oklopna vozila i dva automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništena su dva samohodna artiljerijska oruđa „akacija“, artiljerijsko oruđe „gvozdika“, oruđe D-20, raketni sistem „uragan“, raketni sistem „grad“ i radarska stanica AN/TPKu-50, kao i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“;

- Na donjeckom pravcu odbijeno je devet napada ukrajinskih jurišnih grupa. poginulo je i ranjeno do 370 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk i 13 automobila. Za vreme kontrabaterijske borbe pogođeni su i: haubica M777 i dva oruđa M119, haubica FH70, samohodno artiljerijsko oruđe „PzH 2000“, tri haubice D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“, tri haubice D-30, skladište municije Oružanih snaga Ukrajine i tri stanice za elektronsko ratovanje „nota“;
- Na avdejevskom pravcu ruske snage poboljšale su svoje položaje. Neprijatelj je izgubio do 375 vojnika, dva borbena vozila pešadije, tri borbena oklopna vozila, 11 automobila, haubicu M777 i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
- Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad jurišne grupe kod Urožajnog u DNR. Poginulo je i ranjeno do 135 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, šest vozila i haubica M777. Osim toga, uništeno je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;
- Na hersonskom pravcu gubici ukrajinske vojske u poslednja 24 časa iznose više od 25 vojnika. Unišena je haubica M777, artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i dve gaubice D-30;
- Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija ruskih snaga uništili su skladište bespilotnih čamaca koje su u Ukrajinu isporučile zemlje NATO-a, dva lansera protivvazdušnog raketnog sistema S-300, radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18, a takođe je uništeno ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 107 okruga;
- Sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili 293 ukrajinske bespilotne letelice i četiri rakete iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i „uragan“.

Ukrajina bi mogla ostati bez raketa

Ukrajina bi uskoro mogla ostati bez raketa za sisteme protivvazdušne odbrane, osim ako Zapad ne pojača isporuke, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima rezerve PVO. Međutim, ako potreba za njihovom upotrebom ostane ista kao tokom proteklog meseca, doći će do nestašice raketa.
„Možda nećemo imati dovoljno raketa i naši partneri to znaju. Izračunali smo datume kada su nam te rakete potrebne, znamo koliko u proseku dnevno trošimo i takve procese treba ubrzati. To sve košta. Ako smo na početku rata računali samo na pomoć, sada računamo i na ugovore. Posebno smo počeli da sarađujemo sa mnogim zemljama, ne čekajući pomoć, za novac kroz različite pravce, različite sporazume, otvorene i zatvorene. Krenule su neke isporuke oružja, artiljerije i protivvazdušne odbrane... Čini se da nas svi vole, ali novac je novac“, rekao je Zelenski za ukrajinsku televiziju.
On je dodao da Ukrajina razvija domaće oružje protiv navođenih avionskih bombi, ali nije otkrio detalje.

Gagin: Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim prevratom

Savetnik lidera DNR Jan Gagin izjavio je za Sputnjik da se u Ukrajini ne može isključiti vojni prevrat za svrgavanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i da bi puč mogao da predvodi bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

Gagin je dodao da smatra da je Zelenski drugi nelegitimni predsednik posle Petra Porošenka, a da je, istovremeno, važno za Zapad da održi privid neke demokratije u Ukrajini, zbog čega, nakon otkazivanja predsedničkih izbora, u ovoj zemlji nije isključen vojni prevrat.

„Sasvim je moguće da će Zelenski biti smenjen vojnim prevratom. Ima dovoljno kandidata za njegovo mesto u zemlji, a svaki od njih ima podršku stranih obaveštajnih službi zemalja NATO-a. U svakom slučaju, neki od njih može se postaviti kao još jedna figura na šahovskoj tabli. Prvo su zvali Zalužnog, pre svega, zato što je Zalužni imao i još uvek ima određeni autoritet i među civilima i vojskom“, smatra sagovornik agencije.

Kuleba: Lovci f-16 u Kijevu najkasnije sredinom leta

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je za „Fajnenšel tajms“ da ruske avionske bombe redovno uništavaju položaje ukrajinskih oružanih snaga.

Kuleba je dodao da je nemoguće sakriti se od vođenih bombi, a jedini način da im se suprotstavi je da se obori bombarder.

Prema njegovim rečima, Kijev će najkasnije sredinom leta moći da dobije lovce F-16, koji bi navodno mogli da poprave situaciju u vazduhu.

Pušilin: Preći ćemo na potpunu obnovu kuća u Avdejevki...

U oslobođenoj Avdejevki biće razvijen program obnove stambenih objekata, sastavljaju se spiskovi stanovnika, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Preći ćemo na potpunu obnovu kuća u Avdejevki čim to dozvoli operativna situacija“, dodao je on.

Pušilin je istakao i da radovi na obnovi u Artjomovsku, Soledaru i Marjinki još ne mogu da počnu zbog blizine linije fronta, ali da će svi oslobođeni gradovi Donjecke Narodne Republike biti obnovljeni.

Izveštaj sa fronta:

Oružane snage Ukrajine granatirale su pogranične oblasti Kurske i Brjanske oblasti, Belgorod i sela u regionu. Donjeck, Makejevka, Gorlovka ponovo su pod vatrom.

Zauzvrat, ruska vojska je izvršila niz napada na industrijska preduzeća u Zaporožju, uključujući Motor Sič i AvtoZAZ, kao i rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Razumovki.

Pogođena je električna trafostanica u Odeskoj oblasti i vojna luka u Očakovu. Geranijum je u Harkovu pogodio mesto privremenog razmeštanja i skladištenja opreme brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništene su dva MLRS iz kojih su Oružane snage Ukrajine gađale Belgorod. U oblasti Harkova, Lancet je uništio radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine. Druga meta bila je tačka raspoređivanja neprijatelja u Slavjansku DNR.

Na Hersonskom sektoru nema promena, međusobni udari artiljerije i dronova. Oružane snage Rusije su iz drona na Dnjepru pogodile još jedan čamac Oružanih snaga Ukrajine, uprkos tome što je imao sopstveni sistem za elektronsko ratovanje, i gađale komandanta voda UAV u Krinkima.

Na Zaporoškom frontu borbe se nastavljaju severozapadno od Verbovoja, gde Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole. A takođe i u centru Rabotina, gde se vode borbe bukvalno za svako uporište. Vazdušno-kosmičke snage gađaju avio-bombama položaje Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i kod Orehova, gde grade drugu liniju odbrane.

Donjecki front grmi. Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole južno i severno od Novomihajlovke. U samom selu vode se teške borbe, ukrajinske oružane snage se bore za svaku zgradu, ali ruski vojnici i dalje potiskuju OSU. Ima taktičkih pomaka u Georgijevki i Pobedi. Sa južne strane Krasnogorovke ruska vojska aktivnije napada. Avijacija baca bombe na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki. Ali kod Nevelska, ukrajinske oružane snage su uspele da potisnu ruske trupe sa brojnih prethodno zauzetih položaja.

Na severnom boku Avdejevke vode se borbe za Berdiči – Oružane snage Rusije napreduju na zapadnu periferiju, kao i na južni deo Semjenovke. Vode se borbe u pokretu na prilazima Umanu, gde ukrajinske oružane snage pokušavaju da obustave rusko napredovanje.

U pravcu Artjomovskog, sva pažnja je usmerena na Časov Jar. Oružane snage Rusije uspostavile su uporište u istočnom delu grada i napadaju šumske plantaže i uporišta sa jugoistoka i severoistoka grada. Ukrajinske oružane snage idu u kontranapad, pokušavajući da potisnu ruske trupe van granica grada. Ruska artiljerija i avijacija pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u gradu. Glavne poteškoće za ruske jurišne jedinice, pored činjenice da su Oružane snage Ukrajine dobro ukopane, su veličina grada i teren. Časov Jar je veliki grad na brdu, odakle su ukrajinske oružane snage podržavale svoj garnizon čak i tokom borbi za Artjomovsk. Odnosno, Oružane snage RF će morati da se podignu odozdo prema gore. Ruska avijacija mnogo pomaže, ali će borbe biti žestoke.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave