ZEMLJOTRES PREKINUO SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN: Pojavili se snimci snažnog podrhtavanja tla u SAD (VIDEO)

Novosti online

05. 04. 2024. u 20:51

DANAS je severoistočni deo Sjedinjenih Američkih Država bio zahvaćen zemljotresom jačine 4,8 stepeni Rihtera, sa epicentrom u Nju Džersiju.

ЗЕМЉОТРЕС ПРЕКИНУО СЕДНИЦУ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН: Појавили се снимци снажног подрхтавања тла у САД (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Epicentar je bio oko 75 kilometara zapadno od Njujorka i 80 kilometara severno od Filadelfije, što je izazvalo osećaj podrhtavanja tla u širem području.

Zemljotres je imao posledice čak i na međunarodnom nivou, prouzrokujući privremeni prekid sednice Saveta bezbednosti UN o Gazi, koja se održavala u Njujorku. Ova nepredviđena situacija izazvala je pažnju i zabrinutost među delegatima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Reakcija građana i životinja Na društvenim mrežama su se pojavili snimci koji prikazuju reakcije građana i njihovih ljubimaca tokom zemljotresa. Kućni ljubimci su takođe bili uznemireni i skakali tokom podrhtavanja tla, dok su pojedini građani zabeležili lupanje i padanje slika sa zidova u svojim domovima. Jaka buka koja je pratila zemljotres dodatno je doprinela osećaju nesigurnosti među stanovništvom.

Građani nekoliko američkih gradova nedavno su doživeli iznenadni zemljotres koji ih je zatekao nespremne.

Ovaj prirodni fenomen izazvao je paniku i nesigurnost među stanovnicima pogođenih područja, ostavljajući dubok utisak na lokalno stanovništvo:

"Bilo je veoma glasno. Istrčao sam iz kancelarije jer sam se plašio da bi se zgrada mogla srušiti ako bude gore".

"Oštećenja nije bilo, ali su svi ljudi u kući bili na drugom spratu i cela kuća se tresla, a nekoliko stvari je palo sa polica", "Probudila me je veoma jaka buka i moj krevet se tresao", "Kuća se tresla oko 10 sekundi".

"Cela mi se kuća tresla. Mislio sam da će eksplodirati. Na sreću, nije bilo štete, ali je sila bila veoma intenzivna i šokantna. Nadam se da neće biti gore!"

"U Bridžvoteru blizu Baund Bruka, cela mi se kuća tresla, knjige su padale sa polica za knjige, mašina za pranje i sušenje veša dole su se kretala napred-nazad. Morao sam da se držim da bih održao ravnotežu. Trajalo je, pretpostavljam, 30 sekundi".

"Pristojno drhtanje, ali je trajalo samo nekoliko sekundi intenzivno, a zatim se nastavilo sa manje drmanja oko 10-15 sekundi. Ništa nije palo, ali mislim da bi bilo malo jače".

Prema informacijama nadležnih službi, potres koji se danas dogodio moglo je da oseti više od 42 miliona ljudi.

Ovo je izazvalo veliku zabrinutost među stanovnicima različitih gradova, uključujući Baltimor, Filadelfiju, Konektikat, kao i mesta udaljena više od 300 kilometara od epicentra, blizu granice država Masačusets i Nju Hemšir.

Vatrogasne službe u Njujorku su saopštile da za sada nemaju podatke o eventualnoj šteti nakon najjačeg zemljotresa koji je pogodio ovaj grad od 1983. godine. U tom periodu, zemljotres je dostigao magnitudu od 5,1 Rihtera, a posledice su bile zabeležene širom grada. Interesantno je da je u Njujorku 1995. godine dodata zakonska odredba o bezbednosti od zemljotresa, koja se primenjuje u građevinarstvu.

Međutim, većina zgrada u ovom gradu je nikla pre donošenja ove zakonske odredbe, čak milion njih, što ukazuje na značajan izazov kada je reč o osiguravanju bezbednosti građana u slučaju zemljotresa.

(Republika)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)