"TO NIJE DOVOLJNO..." Šef diplomatije EU o stanju u Pojasu Gaze

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

05. 04. 2024. u 19:43

ŠEF diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da je izraelska vlada otvorila "neke koridore" ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

ТО НИЈЕ ДОВОЉНО... Шеф дипломатије ЕУ о стању у Појасу Газе

Foto: Tanjug/AP

- Nakon osude velikog dela javnosti nakon ubistva sedam humanitaraca iz Svetske centralne kuhinje (WCK) i međunarodnog pritiska, izraelska vlada je otvorila neke koridore za humanitarnu pomoć. Ali, to nije dovoljno da se zaustavi izgladnjivanje u Gazi. Rezolucija 2728 mora biti implementirana odmah - poručio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

Ranije u toku dana, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD pažljivo razmatraju istragu Izraela o napadu u kojem je ranije ove nedelje ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje.

- Veoma je važno da Izrael preuzme punu odgovornost za ovaj incident. Takođe je važno da preduzima korake da se odgovorni privedu pravdi. Još je važnije da se preduzmu mere kako bi se osiguralo da se ovako nešto nikada ne ponovi -  rekao je Blinken novinarima u Briselu.

Humanitarni radnici su ubijeni u ponedeljak kada je njihov konvoj pogođen ubrzo nakon što su nadgledali istovar 100 tona hrane donete u Gazu morskim putem.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije