FRANCUSKI VOJNICI SVE BLIŽE FRONTU: Spremaju li se legionari za Ukrajinu?

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je svog francuskog kolegu Sebastijana Lekornija da bi slanje kontigenta francuskih vojnika u Ukrajinu bio problem za samu Francusku. Šojgu i Lekorni su se čuli telefonom u sredu, na zahtev francuskog ministra, prvi put od oktobra 2022. godine.

ФРАНЦУСКИ ВОЈНИЦИ СВЕ БЛИЖЕ ФРОНТУ: Спремају ли се легионари за Украјину?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron nedavno poručio da bi možda moglo da dođe vreme da se u Ukrajinu šalju i savezničke trupe, francuske vlasti su isticale da još nije došlo vreme za to. Diskurs u Parizu se u tom smislu nije promenio.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je, međutim, da bi oko hiljadu i po francuskih vojnika moglo da bude spremno u aprilu za brzo slanje na bojno polje u Ukrajinu. Zaharova je naglasila da postoje nove informacije na osnovu kojih Pariz, navodno, sprema vojni kontigent za Ukrajinu i da je u tom cilju komanda francuske Legije stranaca krenulo početkom marta u formiranje taktičkog bataljona s oko hiljadu i po ljudi.

Ovaj broj pominjao se i početkom marta kada je preko društvenih mreža procurilo da Francuska sprema slanje 500 vojnika u Ukrajinu preko Bukurešta. Reč je u stvari bila o slanju 250 članova 27. alpskog bataljona iz Anesija u Rumuniju kao ojačanje NATO snaga, u cilju iskazivanja "strateške solidarnosti sa saveznicima". Ovi vojnici su se pridružili već prisutnim snagama iz 4. konjičke regimente iz Gapa i 126. pešadijskog puka iz Briva koja zajedno s jednom grupom Belgijanaca čine formaciju od oko 550 ljudi u uniformama.

Francuske vlasti su tada demantovale da se radi o slanju vojnika u Ukrajinu. Osim ovih 500 raspoređenih u Ukrajini, Francuska na istočnom krilu NATO ima još oko 300 u Estoniji. Najavljen je odlazak još stotinak u ostale baltičke zemalje, dok je oko 600 angažovano u Francuskoj za letove iznad Poljske. Tako se stiže do broja od oko 1.500 francuskih soldata koji su u okviru NATO angažovani na istočnom krilu.

Vlasti u Parizu su inače saopštile da je s izbijanjem rata u Ukrajini u pripravnost stavljeno oko 9.500 vojnika. Pored pomenutih hiljadu i po, ostalih 8.000 je u pripravnosti u okviru snaga za brze intervencije NATO.

I tada je internetom kružila informacija da Francuska sprema slanje vojnika u Ukrajinu u saradnji s Legijom stranaca. Trebalo je, navodno, da legionari budu naoružani oružjem francuske vojske. Preko svog zvaničnog naloga "Iks" Francuska kopnena vojska je demantovala ove navode.

INŽENjERCI I PEŠADIJA

O eventualnom slanju legionara sredinom marta pisao je jedino sajt "Kurije de stratež" koji bije glas da širi teorijE zavere. Istakli su da je krajem februara Makron, navodno, naložio ministarstvu vojske da ispita slanjE snaga francuske Legije stranaca u Ukrajinu, da je 27. februara na naredbu komande legije počela obuka tri borbene jedinice, a da su 5. marta vojna komanda Francuske i Legije stranaca utvrdile broj od 1.500 vojnika u ovom taktičkom bataljonu. U njemu su navodno inženjerci, motorizovana pešadija i operativna ekipa. Takođe tvrde da među legionarima nije obezbeđen dovoljan broj, pa je ministarstvo vojske odlučilo da svojim snagama dopuni ovu grupaciju. Odnos je jedan prema dva. Trebalo bi da budu spremni u drugoj polivini aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)