POSLEDNJA BORBA TURSKOG "SULTANA"? Stručnjaci analiziraju - Koja je politička sudbina Redžepa Erdogana

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 04. 2024. u 07:10

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan verovatno neće biti spreman da prestane da učestvuje na daljim izborima u zemlji, jer bi time ostavio svoju Partiju pravde i razvoja (AKP) bez lidera i pogoršao njene šanse na budućim izborima, rekli su stručnjaci za RIA Novosti.

ПОСЛЕДЊА БОРБА ТУРСКОГ СУЛТАНА? Стручњаци анализирају - Која је политичка судбина Реџепа Ердогана

Foto Tanjug/AP

- Malo je verovatno da će ovo biti poslednja Erdoganova izborna borba. Erdogan nema prirodnog naslednika. AKP je u padu poslednjih godina i malo je verovatno da će stranka pobediti na sledećim izborima u njegovom odsustvu - rekao je Zija Onis, profesor međunarodne političke ekonomije na Univerzitetu Koca u Istanbulu.

U Turskoj su 31. marta 2024. održani izbori za lokalnu samoupravu. Opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) pobedila je vladajuću AKP prvi put posle 20 godina. Opozicioni gradonačelnici većih gradova - Ankare, Istanbula i Izmira - zadržali su svoje funkcije. Erdogan je ranije najavio opštinske izbore 31. marta kao poslednje u svojoj političkoj karijeri. Kasnije je portparol AKP Omer Čelik primetio da Erdoganova izjava o „poslednjim izborima“ ne znači njegov odlazak iz politike.

Ahmet Kuru, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu, sugerisao je da će Erdogan nastaviti da se kandiduje sve dok je dovoljno zdrav za to i da će AKP biti teško da ga zameni. Mihael Vutrih, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kanzasu, primetio je da će Erdogan, ako zaista želi da ode, morati da pronađe način da to uradi bez izazivanja mogućih posledica ili odmazde.

Geret Dženkins, strani viši saradnik u Zajedničkom centru za studije puta svile i Turskog centra pri Institutu za bezbednosnu i razvojnu politiku u Stokholmu, sugerisao je da Erdogan mora da bira između pronalaženja načina da se kandiduje za četvrti mandat, što je trenutno nemoguće, i da izabere naslednika iz svog užeg kruga, kao što je njegov zet, predsednik odbora turskog proizvođača dronova Bajkar, Selčuk Bajraktar. Dženkins je dodao da uporne glasine o Erdoganovom zdravlju trenutno čine Bajraktara najverovatnijim kandidatom.

Stručnjaci takođe ističu da je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu kao rezultat izbora ojačao svoju poziciju jednog od najperspektivnijih opozicionih političara u zemlji i mogućeg rivala Erdoganu. Kako je primetio Vutrih, mnogi u Turskoj vide gradonačelnika najvećeg turskog grada kao ozbiljnog kandidata za predsednika u budućnosti kada se za to ukaže prilika. Ekspert veruje da će Imamoglu imati veći zamah od drugog mogućeg opozicionog kandidata, gradonačelnika Ankare Mansura Javasa, ako bude u mogućnosti da uđe u predsedničku trku.

 

BONUS VIDEO:

HUMANITARNA POMOĆ ZA GAZU: Na snimku se vidi avion koji ispušta humanitarnu pomoć

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove