HITAN SASTANAK U BRITANIJI: Rat sve bliži, odbrana slaba, a nikakav plan ne postoji

Tanjug

03. 04. 2024. u 07:25

VLADA Velike Britanije nema plan odbrane u slučaju konflikta, niti postoji odrednica za mobilizaciju i pokretanje ratne industrije uprkos rastućim tenzijama u svetu, tvrdi Skaj njuz.

ХИТАН САСТАНАК У БРИТАНИЈИ: Рат све ближи, одбрана слаба, а никакав план не постоји

Foto: Profimedia

Kako tvrdi britanski list, zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, kao i kabineta premijera Rišija Sunaka, sastaće se sledeće nedelje kako bi razgovarali na koji način bi London odgovorio u slučaju oružanog sukoba.

Skaj njuz takođe navodi da zvaničnici ispituju stari, ali sveobuhvatni sistem tranzicije iz mira u rat iz dokumenta ''Ratna knjiga vlade'', koji se nalazi u Nacionalnoj arhivi, kao i da razmatraju taktiku iz Drugog svetskog rata o tajnim fabrikama koje su omogućile proširenje kapaciteta proizvodnje vojne opreme.

Ministar odbrane Grent Šaps je u govoru u januaru podsetio na predratno stanje i saopštio da bi Britanija u roku od pet godina na neki način mogla da uđe u konflikt sa Rusijom, Severnom Korejom, Kinom i Iranom.

Visoki vojni zvaničnici upozoravaju da je protivvazdušna odbrana zemlje slaba, a da obalska ''praktično ne postoji'', dok su civili i industrija, kako tvrde, potpuno nepripremljeni za sukob.

Neki od zvaničnika tvrde da su pokušali da stave pritisak na vladu kada je u pitanju odbrana pre jedne decenije, zbog rastuće pretnje s ruske strane, ali da je priprema za rat bila previše skupa, kao i da su zvaničnici poricali mogućnost ponovnog rasta tenzija između Zapada i Moskve, piše Skaj njuz.

Ovaj list navodi da bi se, u slučaju konflikta, trebalo podsetiti sistema i prakse iz Drugog svetskog rata i Hladnog rata, što je uključivalo mobilizaciju stanovništva, brzo pokretanje industrije, skladištenje novca, zatvaranje škola i racionalizacija hrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?