POSLAĆEMO VAM 20.000 SLONOVA: Stigla ozbiljna pretnja Nemačkoj iz ovog dela sveta

Novosti online

02. 04. 2024. u 19:28

PREDSEDNIK Bocvane Mokgvetsi Masisi zapretio je da će poslati 20.000 slonova u Nemačku, dok se dve zemlje svađaju oko uvoza lovačkih trofeja. "Bez šale", rekao je u utorak za nemački tabloid BILD.

ПОСЛАЋЕМО ВАМ 20.000 СЛОНОВА: Стигла озбиљна претња Немачкој из овог дела света

Foto: Tanjug AP

Masisi je napao nemačku saveznu vladu, a posebno ministarstvo okoline na čelu s ministricom zelenih Štefi Lemke zbog nastojanja da se zabrani uvoz trofeja uprkos prenaseljenosti slonova u Bocvani.

- Vrlo je lako sediti u Berlinu i imati mišljenje o našim poslovima u Bocvani. Mi plaćamo cenu kako bi se ove životinje očuvale - rekao je.

Bocvana ima oko 130.000 slonova

Bocvana, koja je prema predsedniku dom za oko 130.000 slonova, već je poslala 8.000 u Angolu.

- Takvu bismo ponudu želeli dati i Saveznoj Republici Nemačkoj - najavio je Masisi.

- Ne prihvatamo ne kao odgovor. Želimo da naši slonovi slobodno šetaju. Ako vam se toliko sviđaju, prihvatite ovaj dar od nas - dodao je.

Funkcioneri te južnoafričke zemlje već su prosvedovali protiv moguće zabrane Ujedinjenog Kraljevstva lovcima na safariju da uvoze trofeje, upozorivši u martu da će poslati 10.000 slonova u Hyde Park u Londonu.

Organizacija za prava životinja PETA podržava planove nemačke ministrice da ograniči i eventualno zabrani uvoz, nazivajući lov na trofeje "hobijem bogatih, iscrpljenih ljudi koji imaju više novca nego morala".

Predsednik: Slonovi gaze ljude, uništavaju usjeve

Predsednik Bocvane opisao je situaciju sa slonovima u svojoj zemlji kao ozbiljnu. Slonovi su gazili ljude do smrti, usevi su bili uništeni, a sela opustošena.

Takođe je pozvao ministra u inspekciju zaštite divljih životinja u Bocvani. Njegova zemlja čini više "nego bilo koja druga zemlja na svetu", naglasio je, dodajući da bi zabrana uvoza trofeja pogoršala siromaštvo.

Nemačka organizacija za dobrobit životinja nazvala je vladine planove "davno zakasnelim" i podelila izvještaj za 2022. s POLITICO-om, u kojem se tvrdi da takvi lovovi, zapravo, pogoršavaju postojeće nejednakosti unutar društva umesto da ih smanjuju.

(Indeks)

BONUS VIDEO: GLASANjE U RUSIJI- IRVASI STIGLI PRVI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić