MiG-41 BUDUĆI RUSKI LOVAC ŠESTE GENERACIJE: Nova platforma pomera granice avio-industrije - podseća na letelice iz “ratova zvezda” (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 04. 2024. u 21:22

LOVAC-presretač MiG-31, u svojim različitim varijantama, bio je uspešan projekat. Danas su Rusi integrisali hipersonične rakete Kinžal u verziju MiG-31K. Međutim, industrija priprema sledeću generaciju aviona, MiG-41.

МиГ-41 БУДУЋИ РУСКИ ЛОВАЦ ШЕСТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Нова платформа помера границе авио-индустрије - подсећа на летелице из “ратова звезда” (ВИДЕО)

Foto:Jutjub printskrin/Found And Explained

Verzija MiG-31M je 1990-ih imala za cilj opsežan proces modernizacije presretača, ali se nije ostvarila zbog nedostatka sredstava.

Pre više godina, nakon prve veće nadogradnje aviona MiG-31 na varijantu BM (boljšaja modernizacija), koja je započeta 2007. godine i koja je trenutno u toku, ruska odbrambena industrija je 2021. godine započela proces instaliranja „fly-by-wire“ sistema upravljanja, čime su se konvencionalne ručne kontrole leta zamenile elektronskim interfejsom.

Lovac presretač MiG-31, pored velike visine na kojoj leti, ističe se i po veoma velikom dometu (do 3000 km sa dva dodatna rezervoara i četiri rakete Vimpel R-33E u njemu), za verziju namenjenu za borbene misije.

Foto: printskrin Jutjub

POJAVLjUJU SE NOVI DETALjI O “INŽENjERSKIM GRANICAMA KOJE ĆE BITI POMERENE”

MiG-41, ambiciozan ruski projekat, ali ovog puta sa skepsom na zapadu kakva nije zapamćena, ponovo je pred očima javnosti.

Ruski stručnjaci procenjuju da će avion 6. generacije MiG-41 leteti 2025. Zapadni resursi navode da je ovo “izuzetno optimističan scenario” u kontekstu aktuelnih sankcija koje su im zapadne vlade nametnule, a sa kojima se ruska industrija suočava.

Glavni izazov, kako navode, biće motorizacija, veliki problem koji je dugo zadržavao program Su-57. Dodaju da Rusi ulaze na neistraženu teritoriju i da za rusku industriju to nije jača strana.

Međutim, prema spekulacijama u ruskoj štampi, MiG-41 bi mogao biti opremljen motorima P-579-300 ili čak motorima koji se nalaze u lovcima Su-57.

Prema ruskim izvorima, Rusija takođe razvija elektromagnetni top za MiG-41 koji će, po ruskom mišljenju, doneti velike promene u avijaciji globalno. Takođe se spekuliše da će MiG-41 biti opremljen hipersoničnim raketama vazduh-vazduh Vimpel R-37M, možda najboljim u svojoj klasi na svetu.

Vimpelova R-37M je nova raketa razvijena na bazi rakete R-37, koja je, uzimajući u obzir svoje dimenzije (preko četiri metra dužine i šest tona poletne težine), ugrađena samo na MiG-31.

Ruski izvori vesti pišu da bi MiG-41 mogao da ima multifunkcionalni raketni sistem presretač sposoban da rukuje hipersoničnom municijom sa više bojevih glava.

Ako MiG-41 zaista obavi svoj prvi let do 2025. godine, Rusi se nadaju da će avion biti operativan do 2030. godine, jer se životni resursi MiG-31 polako iscrpljuju.

ONO ŠTO ZNAMO O MIG-41, AVIONU ŠESTE GENERACIJE

MiG-41 je visoko poverljiv program. U medijskom prostoru su se pojavile samo informacije o izvorima i dosta spekulacija. Zvaničnih informacija je zaista premalo.

MiG-41 je deo programa PAK DP Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije. Buduća letelica bi trebalo da leti blizu svemirske orbite i dostiže brzinu od preko 4 maha! Ovo bi ga učinilo najbržim avionom ikada napravljenim.

Novi avion bi kombinovao tehnologiju Su-57, ali bi bio opremljen i hipersoničnim oružjem, dok se sada govori o elektromagnetnom pa čak i o laserskom oružju.

Sigurno je da će MiG-41 postepeno da zameni lovce presretače MiG-31 Ruske Federacije.

Nisu poznati zvanični podaci o novom MiG-41. Prema informacijama objavljenim u specijalizovanoj štampi, težina budućeg lovca će premašiti 40 tona, dok će dužina biti preko 20 metara. Avion bi trebalo da dostigne maksimalnu visinu leta od 50 kilometara.

Prema ruskim planovima, prototip MiG-41 je trebalo da izvrši svoj prvi let 2022. godine, a aparati bi trebalo da uđu u upotrebu oko druge polovine decenije. Ostaje da se vidi da li će Rusija zaista uspeti da uspešno završi projekat ovolikih razmera.

Do tada su na MiG-ovima 31, avionima koje je trebalo da zameni MiG-41, Rusi integrisali hipersonične rakete Kinžal koje su intenzivno koristili u svojim operacijama širom Ukrajine.

U pitanju je ubedljivo najubitačnija kombinacija u ukrajinskom sukobu, na koju i pored pokušaja bledih tvrdnji sa ukrajinske i zapadne strane, još uvek ne postoji odgovor, verzija MiG-31K.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusij i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)