"UKRAJINSKA AMBASADA MOŽE DA VRBUJE ŠVEĐANE" Stokholm: Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito

Novosti online

28. 03. 2024. u 11:12

UKRAJINSKA ambasada u Stokholmu može da vrbuje Šveđane za učešće u borbenim dejstvima, jer to nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, izjavio je portparol švedskog Ministarstva spoljnih poslova Tumas Vanesk.

УКРАЈИНСКА АМБАСАДА МОЖЕ ДА ВРБУЈЕ ШВЕЂАНЕ Стокхолм: Учешће шведских држављана у одбрани Украјине није противзаконито

FOTO: Tanjug/AP

- To što Ukrajina štiti svoj teritorijalni integritet je u skladu sa međunarodnim pravom. Učešće švedskih državljana u odbrani Ukrajine nije protivzakonito - rekao je Vanesk za Sputnjik.

Na sajtu ukrajinske ambasade u Stokholmu nalaze se informacije o takozvanoj „međunarodnoj legiji“, kojoj građani zemlje mogu da se pridruže, ali nema konkretnih informacija o zahtevima za potencijalne plaćenike, izuzev „spremnosti na poteškoće“.

Istovremeno, Švedska se nalazi među onim zemljama čije su ambasade ranije na svom sajtu postavile upozorenje svojim građanima o riziku od terorističkih napada u Moskvi. Švedska je naknadno osudila napad na „Krokus“.

Slična objava može se naći i na sajtovima drugih ukrajinskih ambasada: u Letoniji, Finskoj, Islandu, SAD, Poljskoj i Grčkoj. Detaljnije informacije dostupne su na stranicama ambasada u Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Litvaniji.

Na primer, ukrajinska ambasada u Parizu saopštava da se legiji plaćenika mogu pridružiti ljudi uzrasta 18 do 60 godina, koji nisu krivično gonjeni i ne boluju od hroničnih bolesti i nudi onima koji žele se pridruže da pošalju kopije svog pasoša i dokumente koji potvrđuju vojno ili specijalizovano iskustvo. Ukrajinska ambasada u Belgiji, pored drugih uslova za potencijalne plaćenike, navodi da je potrebno poznavanje ukrajinskog, ruskog ili engleskog jezika.

Ambasada Ukrajine u Litvaniji među neophodnim uslovima navodi i mogućnost samostalnog i legalnog ulaska na teritoriju Ukrajine. Na sajtu se takođe navodi da su plaćenici „međunarodne legije“ deo nekih od najpoznatijih brigada ukrajinskih Oružanih snaga.

Ambasada u Danskoj objavila je na glavnoj stranici link sajt „međunarodne legije“.

Istovremeno, na samoj veb-stranici „legije stranaca“ nalaze se linkovi ka ukrajinskim ambasadama ne samo u gore navedenim zemljama, već postoji širi spisak adresa u različitim zemljama i na različitim kontinentima, uključujući zemlje ZND, gde mogu da se obrate oni koji žele da se pridruže plaćenicima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)