NOĆNA MORA SAD: Od ove alijanse strpe Amerikanci

Милица Шкорић
Milica Škorić

25. 03. 2024. u 21:17

TROSTRANA saradnja Rusije, Irana i Kine predstavlja noćnu moru za SAD i njihove saveznike, budući je takva koalicija realna pretnja zapadnom svetskom poretku na čelu sa Sjedinjenim Državama, piše Ekonomist.

НОЋНА МОРА САД: Од ове алијансе стрпе Американци

Foto: Profimedia/Ilustracija

List napominje da trostrano partnerstvo koje su stvorile Rusija, Iran i Kina, razvoj trgovine između njih, kao i učešće u multilateralnim međunarodnim organizacijama poput BRIKS-a, predstavlja značajnu snagu koja se suprotstavlja Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima. Saradnja tri zemlje, koju Ekonomist naziva „antizapadnom osovinom“, omogućava im da uspešno izbegnu sankcije, pobede u vojnim sukobima, a takođe i privuku druge zemlje u svojstvu saveznika.

Autori materijala naglašavaju da pritisak Zapada na Rusiju, Iran i Kinu dodatno zbližava ove zemlje, a struktura ekonomija tri države omogućava im da se međusobno dopunjuju i održavaju stabilan rast. Istovremeno, prema pisanju časopisa, može doći do sukoba interesa između Ruske Federacije i Irana zbog navodne konkurencije u oblasti izvoza energenata. Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 21. marta da su takve pretpostavke neosnovane, jer članice OPEK+, a to su Ruska

Federacija i Iran, odavno imaju razvijene mehanizme saradnje i kompromisa.

- Normalne zemlje, koje svoje postupke zasnivaju na međunarodnom pravu, uvek će naći obostrano prihvatljivu ravnotežu interesa. Štaviše, mislim da će tržište energenata rasti - rekao je on.

Ranije je list Gardijan pisao da se ekonomski rat punog razmera protiv Ruske Federacije pokazao kontraproduktivnim za zapadne zemlje, jer je doprineo formiranju antizapadne koalicije u svetu. Istovremeno, ruska ekonomija je pokazala stabilnost, a njena stopa rasta je ispred britanske.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!