"ZA NAS JE TO CRVENA LINIJA" Sijarto jasan - "Mađarska nikada neće slati vojsku u Ukrajinu, to je čvrst stav Budimpešte"

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 03. 2024. u 14:29

MAĐARSKA nikada neće slati vojsku i oružje u Ukrajinu, to je čvrst stav Budimpešte, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

ЗА НАС ЈЕ ТО ЦРВЕНА ЛИНИЈА Сијарто јасан - Мађарска никада неће слати војску у Украјину, то је чврст став Будимпеште

Tanjug

- Mađarska ima veoma čvrst stav po ovom pitanju. Za nas je to crvena linija. Nikada nećemo slati oružje Ukrajini i očigledno je da ne šaljemo vojnike - rekao je Sijarto novinarima na marginama foruma „Atomekspo“.

On je dodao i da se Mađarska nikada ne bi složila sa zapadnim sankcijama ruskoj atomskoj energiji.

- Sve dok postojimo, nikada se nećemo složiti sa sankcijama nuklearnoj industriji (Rusije), to se neće desiti. Naš nacionalni interes je da nastavimo saradnju sa ruskom nuklearnom industrijom - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, Savet EU još ne raspravlja o novom, 14. paketu sankcija Rusiji.

Sijarto je istakao da je Mađarska zadovoljna saradnjom sa ruskom državnom korporacijom „Rosatom“ u okviru projekta nuklearne elektrane „Pakš 2“ i nisu joj potrebni novi izvođači.

- Mogu da kažem sledeće: ovo je apsolutno međunarodni projekat i ‘Rosatom’ je glavni izvođač. Postoji nekoliko stranih podizvođača, među kojima su Amerikanci, Nemci, Francuzi, Švajcarci i Austrijanci. Potpuno smo zadovoljni saradnjom sa ‘Rosatomom’, nisu nam potrebni drugi dodatni izvođači - zaključio je ministar.

„Atomekspo“ je najveći međunarodni forum o nuklearnoj energiji, koji se održava na Federalnoj teritoriji „Sirijus“. Organizator foruma je ruska agencija za atomsku energiju „Rosatom“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

PRVO OBRAĆANjE PUTINA NAKON MASAKRA U MOSKVI: Platiće svako ko stoji iza terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)