MIGRANTI SA ITALIJANSKIH MORA U ALBANSKIM CENTRIMA: U kompletima dobrodošlice spisak šta im je obezbeđeno - čak i jedna rolna vc papira

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 03. 2024. u 17:24

ZA manje od dva meseca postaće operativni centri za smeštaj migranata u Albaniji a koje sakupe na moru italijanski brodovi, po sporazumu kojeg su potpisali novembra 2023 itaijanski premijer Đorđa Meloni i albanski kolega Edi Rama, tako je Ministarstvo Unutrašnjih poslova urgentno raspisalo konkurs za upravljanje strukturama, završava se 28. marta, a ugovor je vredan 34 miliona evra.

МИГРАНТИ СА ИТАЛИЈАНСКИХ МОРА У АЛБАНСКИМ ЦЕНТРИМА: У комплетима добродошлице списак шта им је обезбеђено - чак и једна ролна вц папира

Foto: Tanjug/AP

Već su poznati propisi o prijemu, istovremeno mogu primiti 1.000 migrata, u njima ne mogu biti smeštene trudnice, maloletnici i osobe osetljivog zdravlja, jedan centar u luci Šengđin gde će se obavljati procedura identifikacije, a dva centra u mestu Gjader dvadesetak kilometara severno u unutrašnjosti. Jedan za utvrđivanje uslova za priznavanje međunarodne zaštite, azila, a moći će da primi najviše 880 migranata jednokratno, drugi je zapravo zatvorski centar za repatrijaciju i prima samo 144 osobe. Planom se predviđa da ukupni protok izbeglica bude 3.000 mesečno, 36.000 godišnje, ugovor je potpisan na pet godina.

Sumi od 34 miliona se dodaje i ona za naknade za usluge transporta, komunalije, odvoz otpada, redovno i vanredno održavanje struktura, vaj-faj veza, troškovi za zdravstvenu zaštitu. A prema sadržaju tendera objekat u luci Šengđin imaće medicinsku ambulantu sa trokrevetnim ili dvoktrevetnim sobama, a u Gjaderu tri sale za ambulantne posete, dve sobe sa tri kreveta, operacionu salu, laboratoriju za analizu, salu sa instrumentima za rendgen i ultrazvuk, salu za psihološke i psihijatrijske posete.

U okviru ove stukture treba da radi tim lekara 24 sata dnevno, lekar specijalista anesteziolog i za reanimaciju, lekar specijalista opšte hirurgije, specijalista ortopedije koji je i hirurg, medicinsko osoblje specijalizovano za psihijatriju, insrumentarka medicinska sestra, socijalni i zdravsteveni radnik, laboratorijski tehničar, radiološki tehničar.

Da im pozavide i Italijani koji čekaju na preglede po više meseci, sve je ispisano kako će biti organizivano, a u prilozima za obaveštenje nalaze se i detalji o kompletima dobrodošlice novim privremenim stanovnicima, biće obezbeđene: pantalone, potkošulja, majica, jedna pidžama, troje gaćice i tri para čarapa, a očekuje se samo jedna promena navedenog između leta i zime. Gosti će imati po jednu rolnu toalet papira nedeljno, jednu četkicu za zube mesečno i jednu pastu za zube od 100 miligrama, jednu bocu šampona i jednu tečnog sapuna nedeljno, jedan češalj.

Ta rolna papira donela je naslove u italijanskim medijima i brojne komentare, sa podsećanjem kako su u drugim prihvatnim centrima provere usaglašenosti sa zalihama u nadležnosti Ministarstva Unutrašnjih poslova, a već je poznato da mnogi centri za prijem ne poštuju kriterijume naznačene u konkursu, a ministarske provere su samo povremene.

Tokom boravka u Albaniji migranti ne mogu izaći napolje, a ako se to dogodi vratiće ih albanske snage javnog reda. U centre mogu da uđu advokati, predstavnici međunarodnih organizacija i EU, radi pravne pomoći za tražioce azila kako predviđa italijanski, albanski i evropski zakon.

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!