NAJVEĆI NAPAD IKADA IZVEDEN - HIDROELEKTRANA DNJEPAR PRESTALA SA RADOM: Delovi Ukrajine bez struje, nema interneta (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 03. 2024. u 11:41

HIDROELEKTRANA Dnjepar, najveća u Ukrajini, prestala je sa radom nakon požara i oštećenja, izjavio je direktor Ukrenergo Igor Sirota.

НАЈВЕЋИ НАПАД ИКАДА ИЗВЕДЕН - ХИДРОЕЛЕКТРАНА ДЊЕПАР ПРЕСТАЛА СА РАДОМ: Делови Украјине без струје, нема интернета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada izveden, a karakteriše ga to što su korišćena kombinovana sredstva - krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa "šahed", izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je naveo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Prema njegovim rečima, oštećeni su energetski objekti u mnogim regionima, posebno u gradu Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Prema rečima Kudrickog, ruske snage su gađale različite objekte elektroenergetskog sistema - proizvodne, visokonaponske trafostanice i podstanice distributivnih operatera.

- Nažalost, postoje ograničenja u snabdevanju energijom u različitim regionima Ukrajine, uglavnom na levoj obali Dnjepra. Naglašavam da su to kontrolisana ograničenja kako bi sistem funkcionisao kao celina - rekao je Kudricki.

Dodao je da nadležni preduzimaju sve mere da snabdevanje električnom energijom što pre bude uspostavljeno. 

Podsetimo, ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javili su ukrajinski mediji. Regionalne vlasti saopštile su da su u ruskim udarima oštećeni objekti energetske infrastrukture. 

Uništena elektromreža, nema struje

Ministarstvo energetike Ukrajine tvrdi da su u tim delovima Ukrajine zabeležena brojna oštećenja na elektromreži, a u mnogim regionima zbog toga nema struje. Između ostalog, delimično su bez struje i Kirovogradska i Vinjicka oblast.

Pogođena fabrika tenkova

Ruske snage bombardovale su i fabriku za proizvodnju tenkova u Harkovu, a prema rečima očevidaca, napad je bio veoma snažan i uočeno je oko 20 projektila koji su doleteli u pravcu tog industrijskog kompleksa. Požar je izbio u više fabričkih pogona i trenutno je teško proceniti kakva je šteta naneta.

Najveći ruski udar

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da su ruske snage noćas izvele najveći udar na ukrajinski energetski sektor u poslednje vreme.

Galuščenko je rekao da je cilj Rusije ne samo da bude oštećen energetski sistem Ukrajine, već da se ponovo pokuša, kao i prošle godine, da se izazove kvar velikih razmera u radu energetskog sistema, prenosi Unian.

"Nažalost, ima udara i oštećenja proizvodnih objekata, prenosnih i distributivnih sistema u više oblasti. Pored toga, zbog granatiranja, jedan od dalekovoda koji snabdevaju Zaporožsku nuklearku je bez struje", napisao je on na Fejsbuku.

Naveo je da je u nekim oblastima došlo do nestanka struje i da inženjeri već rade na ponovnom uspostavljanju napajanja.

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javili su ukrajinski mediji. Regionalne vlasti saopštile su da su u ruskim udarima oštećeni objekti energetske infrastrukture. 

Gađana hidroelektrana Dnjepar!

Ukrajinski mediji izveštavaju o ruskom udaru na hidroelektranu Dnjepar u Zaporožju, navodno, pogođen je i autobus koji je prevozio radnike elektrane!

Ukrajina bez interneta

U Ukrajini, zbog udara na energetski sektor, dolazi do masovnog prekida interneta, prenosi servis Netbloks. Posledice su najvidljivije u Dnjepropetrovsku, Harkovu, Vinici i Hmeljnickom.

Ruski udari širom zemlje

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javljaju ukrajinski mediji. Novi masivan napad izveden je na ukrajinske infrastrukturne objekte.

Na meti su bili ciljevi u oblastima Harkov, Vinica, Sumi, Lavov, Zaporožje i Dnjepropetrovsk, a prema vojnim zvaničnicima, napadi su izvedeni pomoću dronova, Iskandera, Kinžala i projektila X-101. Ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko rekao je da su današnji napadi na kritičnu infrastrukturu, najveći poslednjih godina na energetski sektor Ukrajine.

- Oštećeni su proizvodni objekti i prenosni i distributivni sistemi električne energije u različitim oblastima. Zemlja je doživela prekide u snabdevanju električnom energijom i internetom - navodi Galuščenko.

Hidroelektrana Dnjepar je teško oštećena.

Iz Zaporoške oblasne vojne administracije saopšteno je da je u udarima uništeno sedam, a oštećeno 35 stambenih objekata i da ima povređenih, prenosi Ukrinform. 

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov izjavio je da je u tom gradu odjeknulo 15 eksplozija i da su ruske snage pogodile objekte elektrodistributivne mreže.

- Za sada je u Harkovu potvrđeno 15 eksplozija. Ima problema sa snabdevanjem strujom u gradu. Neprijatelj gađa objekte elektrodistributivne infrastrukture. Na nekim mestima su izbili požari - naveo je Terehov na Telegramu.

Gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul saopštio je da je u ruskim napadima pogođena kritična infrastruktura.

- Tamo gde postoji mogućnost, potrebno je nabaviti vodu, napuniti elektrouređaje i strujne agregate - naveo je Vilkul, prenosi Unian.

U Krivom Rogu su uvedeni rasporedi vanrednih isključenja struje, a bolnice i druga infrastruktura snabdevaju se električnom energijom iz agregata.

Protekle noći u ruskim vazdušnm udarima oštećena je elektroenergetska infrastruktura i u Lavovskoj oblasti, saopštile su regionalne vlasti. Prema rečima načelnika Lavovske oblasne vojne administracije Maksima Kozickog, jedan od dronova je pogodio energetski objekat, nakon čega je izbio požar čije je gašenje u toku. Za sada nema informacija o povređenima.

U ruskom raketnom napadu oštećeni su energetski objekti u četiri okruga Dnjepropetrovske oblasti, izjavio je načelnik oblasne vojne administracije Serhij Lisak, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je dodao da će biti uvedena vanredna isključenja električne energije.

BONUS VIDEO: JOŠ JEDNA EKSPLOZIJA U BELGORADU: Trenutak kada je projektil pogodio objekte sportskog kompleksa

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove