RAT U UKRAJINI: Ruske snege napreduju u Donbasu i Zaporožju, uništen i drugi PVO sistem NASAMS (MAPA/FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

22. 03. 2024. u 06:45 >> 03:21

RAT u Ukrajini – 758. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снеге напредују у Донбасу и Запорожју, уништен и други ПВО систем НАСАМС  (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Ruske snege napreduju u Donbasu i Zaporožju, uništen i drugi PVO sistem NASAMS (MAPA)

Iako je sada sva pažnja usmerena na teroristički napad i tragediju u Moskvi, trenutno se nastavljaju teške borbe u zoni Severnog vojnog okruga, a VSU granatira ruske gradove i sela na prvoj liniji fronta.

Ilustracija telegram rybar

Prvi put od proleća 2023. godine, Oružane snage Rusije su izvršile masovni napad na objekte energetske infrastrukture u deset takozvanih regiona. Ukrajina. U mnogim oblastima došlo je do nestanka struje i komunikacija.

Ilustracija telegram rybar

Belgorod se ponovo našao pod vatrom. Ima mrtvih i povređenih, tokom celog dana pogođena su naselja u regionu, a više ciljeva je presrelo sistem PVO.

Generalno je relativno mirno na frontovima. Stranke razmenjuju udare i međusobno izviđanje, povećavajući svoje odbrambene sposobnosti.

Istovremeno se nastavljaju teške borbe na pravcu Avdejevskog na liniji Berdiči-Tonjenjkoje, a na pravcu Vremjevskog ruske snage su napredovale zapadno od Staromjorskog.

U pravcu Zaporožja uništeni su lanser i kontrolni centar sistema PVO NASAMS. Meta je bila udaljena više od 50 kilometara na liniji fronta i bila je druga pogođena meta ovog tipa za mesec dana.

Ilustracija telegram rybar

U blizini Krinkija u pravcu Hersona, prekinuta je još jedna rotacija jedinica VSU. Artiljerijska vatra uništila je dva broda i nekoliko pripadnika ukrajinskih formacija.

 

Koliko je raketa i dronova napalo Ukrajainu (VIDEO)

Ukrajinu je tokom noći napalo više od 60 dronova geranj-2 i oko 90 projektila raznih tipova, kaže Zelenski.

Na snimku se vide posledice napada na TE-5 u Harkovu.

 

Sankcije za Kanađane

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 56 građana Kanade, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Rusi napredovali u Zaporožju

Ruska vojska poboljšala je položaje u Rabotinu i kod mesta Verbovo na zaporoškom delu fronta, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Foto MO Rusije

 

Harkov bez struje, oglasile se gradske vlasti

Pogođena fabrika tenkova

Ruske snage bombardovale su i fabrika za proizvodnju tenkova u Harkovu, a prema rečima očevidaca, napad je bio veoma snažan i uočeno je oko 20 projektila koji su doleteli u pravcu tog industrijskog kompleksa. Požar je izbio u više fabričkih pogona i trenutno je teško proceniti kakva je šteta naneta.

Najnovije informacije Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije izvele su 22. marta masovni napad na ukrajinske energetske objekte, vojno-industrijski kompleks, skladišta municije, položaje ukrajinskih jedinica i stranih plaćenika, železničke čvorove u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Napadi su izvedeni visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog, morskog i kopnenog baziranja, kao i dronovima i poremetili su rad ukrajinskih industrijskih preduzeća koja proizvode i popravljaju oružje i vojnu tehniku.
- Uništena je strana vojna tehnika i oružje koje su Ukrajini isporučile zemlje NATO.
- Ruska vojska je izvela napade i na komandne centre Oružanih snaga Ukrajine, privremene baze ukrajinskih snaga za specijalne operacije i stranih plaćenika.
- Ruska vojska je od 16. do 22. marta, kao odgovor na granatiranje teritorije Rusije i pokušaje ukrajinskih snaga da prodru preko državne granice, izvela 49 udara odmazde oružjem dugog dometa, između ostalog i raketama „kindžal“.
- Ruska vojska je odbila 13 kontranapada ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu. Ukrajinska vojska je izgubila oko 400 vojnika.
- Ukrajinska vojska je za nedelju dana na hersonskom pravcu izgubila više od 330 vojnika i jedanaest artiljerijskih oruđa.
- Za nedelju dana je ruska vojska na donjeckom pravcu poboljšala pozicije. Za nedelju dana je odbijeno deset kontranapada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu. Ukrajinska vojska izgubila je 1.885 vojnika, šest tenkova i 13 oklopnih vozila za nedelju dana.
- Ruska vojska je za nedelju dana uništila devet raketa sistema „vampir“ češke proizvodnje.
- PVO Rusije je za nedelju dana uništila ukrajinski helikopter mi-8, dve taktičke rakete točka-u, 156 raketa za višecevne bacače raketa i 992 drona.
- U Zaporoškoj oblasti je ruska vojska oslobodila naselje Mirno.
- U Donjeckoj Narodnoj Republici su oslobođena naselja Orlovka i Tonjenko.
- Ukrajinska vojska je izgubila više od 935 vojnika za nedelju dana na južnodonjeckom pravcu.
- Ruska vojska je uništila više od 20.000 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike ukrajinske vojske od početka specijalne operacije.
- Ruska vojska je na avdejevskom pravcu porazila vojsku i uništila tehniku sedam brigada ukrajinske vojske u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila za nedelju dana više od 2.195 vojnika.
- Ruska vojska je tokom nedelju dana odbila sve pokušaje ukrajinske vojske u pograničnim rejonima Belgorodske i Kurske oblasti. Na belgorodskom pravcu je ukrajinska vojska izgubila 3.000 vojnika.

"Najveći ruski udar"

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da su ruske snage noćas izvele najveći udar na ukrajinski energetski sektor u poslednje vreme.

Galuščenko je rekao da je cilj Rusije ne samo da bude oštećen energetski sistem Ukrajine, već da se ponovo pokuša, kao i prošle godine, da se izazove kvar velikih razmera u radu energetskog sistema, prenosi Unian.

"Nažalost, ima udara i oštećenja proizvodnih objekata, prenosnih i distributivnih sistema u više oblasti. Pored toga, zbog granatiranja, jedan od dalekovoda koji snabdevaju Zaporožsku nuklearku je bez struje", napisao je on na Fejsbuku.

Kremlj: Mi smo sada u ratu

Nakon što se Zapad umešao u specijalnu vojnu operaciju na strani Ukrajine, specijalna vojna operacija je prerasla u rat, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu listu „Argumenti i fakti.

- Mi smo u ratu. Da, to je počelo kao specijalna vojna operacija, ali čim je tamo formirana grupa, kada je kolektivni Zapad postao učesnik na strani Ukrajine, za nas je to postao rat. Uveren sam u to i to svako treba da shvati - rekao je on.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

Orban: Mađarska nije u sukobu sa Rusijom

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Brisel uleteo u "spiralu rata" koja vodi u sve ozbiljnijem pravcu.

- U Briselu postoji ratna atmosfera, ratna retorika i logika rata - rekao je Orban u intervjuu mađarskom radiju Košut.

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da Brisel vodi kroz ukrajinski sukob sopstveni rat protiv Moskve, ali da Mađarska nije u ratu sa Rusijom i da Budimpešta treba da bude oprezna da je "ova ratna psihoza ne prožme" i da ne izgubi sposobnost da se orijentacije prema mađarskim nacionalnim interesima.

Obran: Ono što je pre dva-tri meseca bilo nemoguće zamisliti postaje realnost

Mađarski premijer Viktor Orban ne isključuje da će se zapadna vojska naći u Ukrajini za dva-tri meseca, s obzirom na to da je prethodni period razvoja sukoba pokazao da ono što je u početku bilo neverovatno, posle nekog vremena postaje realnost.

- Najzabrinjavajuće je to što ono što je pre dva-tri meseca bilo nemoguće zamisliti, postaje svakodnevni događaj nakon dva-tri meseca. Sećam se kada su Nemci rekli da nisu spremni da u Ukrajinu pošalju smrtonosno oružje, ali ćemo poslati bolju opremu i šlemove. A sada govore o tome da Nemačka treba da preda Ukrajini takve sisteme raketa kojima se može pogoditi Moskva ili, u najmanju ruku, daleko u dubinu Rusije - rekao je Orban radiju „Košut“.

Jedna osoba je poginula tokom granatiranja Belgoroda

Jedna osoba je poginula, a ima i povređenih u jutarnjem granatiranju Belgoroda, javio je guverner te oblasti, prenose RIA novosti. 

Ukrajinski mediji su izvestili o seriji eksplozija u Zaporožju

Ponovljene eksplozije čule su se u gradu Zaporožju koji kontrolišu ukrajinske trupe, javio je u petak ukrajinski TV kanal „Pablik“, prenose RIA novosti. 

U Zaporožju su se ponovo čuli zvuci eksplozija, javljaju dopisnici "Obščestvenoje“, navodi se u poruci kanala objavljenoj na Telegram kanalu.

 

BONUS VIDEO:

NAVIKA JE ČUDO: Mogu da ukradem ali ne mogu da odgovaram

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!