NOVA PRESTONICA NIČE USRED PUSTINJE: Ministarstva se već preselila - "Odavde ćemo upravljati" (FOTO)

Novosti online

21. 03. 2024. u 17:06

NOVA egipatska prestonica podignuta je usred pustinje na udaljenosti od 48 kilometara od Kaira. Već se može pohvaliti najvišom kulom u Africi i najvećom katedralom na Bliskom istoku, grad je jedan u nizu megaprojekata pod predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem.

НОВА ПРЕСТОНИЦА НИЧЕ УСРЕД ПУСТИЊЕ: Министарства се већ преселила - Одавде ћемо управљати (ФОТО)

Foto: Profimedia

Izgradnja „nove administrativne prestonice” počela je 2016. godine i odvija se u fazama. Prema rečima Haleda Abasa, predsednika Administrativnog kapitala za urbani razvoj (ACUD), kompanije koja nadgleda projekat, prva faza je skoro završena, a početak druge faze se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, piše Si-En-En.

Polako, ali sigurno, grad počinje da oživljava. Prema rečima Abasa, uselilo se više od 1.500 porodica, a do kraja 2024. očekuje da će taj broj porasti na 10.000.

Pošto su se neka ministarstva već preselila u novi grad, tamo već radi 48.000 državnih službenika, ali mnogi putuju iz Istočnog Kaira električnim vozom koji je počeo sa radom prošle godine.

U martu, kada parlament počne da premešta svoje sastanke iz grada, a nekoliko banaka i kompanija preseli svoja sedišta u novi grad, očekuje se da će se preseliti još više ljudi.

Foto: Profimedia

- Na kraju, upravljanje celom zemljom će se odvijati iz novog grada, rekao je Abas.

On navodi da je prva faza koštala oko 10,6 milijardi dolara. Ukupni troškovi projekta su ranije procenjeni na 58 milijardi dolara, a vlada je rekla da će biti finansiran iz ACUD-a i prihoda od prodaje zemljišta, iako se u nekim izveštajima tvrdi da bi to koštalo državu milijarde.

Kritičari su zabrinuti zbog troškova jer Egipat prolazi kroz ekonomsku krizu i pod povećanim pritiskom rata u Gazi.

Egipatska ekonomija se oslanja na međunarodno finansiranje, uključujući Svetsku banku, koja je najavila da će Egiptu obezbediti više od 6 milijardi dolara u periodu od tri godine.

Međunarodni monetarni fond je nedavno rekao da će povećati trenutni kreditni program Egipta sa 3 milijarde dolara na osam milijardi dolara, u zavisnosti od ekonomskih reformi, uključujući novi okvir za usporavanje potrošnje na infrastrukturu, za smanjenje inflacije i očuvanje održivosti duga.

ACUD, koji je 51% u vlasništvu vojske i 49% u vlasništvu Ministarstva stanovanja, rekao je za Si-En-En da saopštenje MMF-a neće uticati na razvoj grada. U februaru, ACUD je objavio da je Dar, globalna arhitektonska i inženjerska firma uključena u prvu fazu grada, dobila ugovor za izradu detaljnog master plana za drugu, treću i četvrtu fazu glavnog grada. Abas kaže da se očekuje da će druga faza koštati oko 6,4 milijarde dolara.

Nova administrativna prestonica je usredsređena oko finansijskog okruga gde će neke međunarodne banke i kompanije imati svoja sedišta. Prošle godine, Afrekimbank je najavila da će kupiti zemljište u gradu za Afrički trgovinski centar, u kojem će se nalaziti wenoglobalno sedište, konferencijski centar, hotel i centar za inovacije, za trgovinu unutar Afrike. Takođe, konzorcijum neimenovanih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Afrike najavio je da će formirati finansijski centar u prestonici.

Abas veruje da će moderna gradska infrastruktura privući mnoga preduzeća. Sistem veštačke inteligencije optimizovaće korišćenje struje, gasa i vode, kao i upravljanje otpadom, kaže on. Infrastruktura optičkih vlakana i implementacija 5G pomoći će povezivanju, a postojaće i usluge visoke tehnologije vezane za bezbednost, sa hiljadama kamera za nadzor postavljenih širom grada koje će takođe pratiti saobraćaj i upozoravati na saobraćajne gužve i nesreće.

- Sve međunarodne kompanije žele pametne gradove i održivost. Trudimo se da pružimo sve vrste usluga kako bismo olakšali poslovanje. Nadamo se da će egipatski dizajn pametnih gradova postati "model za druge zemlje u Africi" i doprineti ekonomskom razvoju šireg regiona, rekao je on.

Nikolas Simčik Arese, šef odeljenja za istoriju i teoriju u Arhitektonskom udruženju Londona, koji je sproveo opsežna terenska istraživanja u Kairu, veruje da je moguće da će novi grad privući biznis, posebno „bilateralna partnerstva na visokom nivou“ i da će inostrani kapital bi mogao da stimuliše privredu.

- Ipak, mislim da će vrlo, veoma mali segment stanovništva imati ekonomske koristi, rekao je za Si-En-En.

(Si En En/Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)