KIJEV OPTUŽIO ZAPAD: Pokušavate da „sedite na dve stolice“

Novosti online

21. 03. 2024. u 13:40

SAVETNIK šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak optužio je Zapad da želi da „sedi na dve stolice“ kako bi zaštitio svoje tržište, piše list „Politiko“.

КИЈЕВ ОПТУЖИО ЗАПАД: Покушавате да „седите на две столице“

Foto: pixabay

- Sa jedne strane, vi ste saveznik i morate da pomognete Ukrajini. Sa druge strane, pokušavate da zaštitite svoje tržište protekcionističkim putem - rekao je on.

Kako se navodi u članku, odnosi između Kijeva i evropskih saveznika su protesti poljoprivrednika u Poljskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja, a koji demonstriraju protiv uvoza ukrajinskih proizvoda. Sada, kako list ističe, zemlje Evropske unije su podeljene u mišljenju o tome da li treba proširiti bescarinski uvoz ukrajinskih proizvoda, a Poljska i Francuska insistiraju na pooštravanju ograničenja.

Prema podacima lista, Podoljak je napomenuo da debate o tome da li treba ponovo postaviti barijere, koje su ruske snage sklonile nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, nisu dostojne kijevskih saveznika. Dodao je i da mu to izgleda čudno.

Savet EU i Evropski parlament su u sredu izglasali novi predlog da se na godinu dana produži bescarinski uvoz robe iz Ukrajine, do 5. juna 2025. godine. Dodali su i ograničenja i mogućnost hitnog prekida uvoza u EU niza poljoprivrednih proizvoda, uključujući meso živine, jaja, šećer, ovas, kukuruz, žitarice i med.

Zaštitni mehanizam predviđa i uvođenje carina na određene kategorije robe koja je uvezena iz Ukrajine, u slučaju da obimi premašuju prosečne pokazatelje uvoza prema stanju 2022-2023. godine.

U EU su poslednjih meseci eskalirali protesti poljoprivrednika, a tokom 2023. godine su se proširili na mnoge zemlje i obuhvatili 12 država.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave