"SITUACIJA ĆE BITI IZUZETNO TEŠKA" Borelj saopštio užasne vesti za Kijev

Novosti online

20. 03. 2024. u 23:51

Evropskoj uniji će biti teško da izdvoji 50 milijardi evra obećanih Kijevu ako SAD prestanu da podržavaju Ukrajinu, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj za francuske medije.

СИТУАЦИЈА ЋЕ БИТИ ИЗУЗЕТНО ТЕШКА Борељ саопштио ужасне вести за Кијев

Foto: Printscreen/ec.europa.eu

"Ako to postane realnost, situacija će biti izuzetno teška. Teško je zamisliti da ćemo izdvojiti 50 milijardi evra. To će naravno biti moguće ako postoji politička volja, ali će EU morati da bude mnogo inventivnija", kaže Borelj, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, tokom pandemije virusa korona doneta je odluka o izdavanju zajedničkih dužničkih obaveza kako bi se dobilo na vremenu, međutim, EU je sada daleko od konsenzusa po tom pitanju.

Ranije danas Borelj je rekao da je predao zemljama EU svoj predlog da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za vojnu pomoć Kijevu.

Kako je naveo, 2024. godine 90 odsto prihoda će ići na nabavku vojne opreme preko fonda pomoći Ukrajini i budžeta EU.

Predložio je da se raspodela sredstava revidira svake godine, pri čemu će prva biti 1. januara 2025.

Ukupno je planirano da se od prihoda ruske imovine izdvoji oko 2,5 do 3 milijarde evra godišnje. Prema podacima Brisela, u EU i zemljama G7 zamrznuta je skoro polovina deviznih rezervi Rusije u iznosu od oko 260 milijardi evra.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predlog Borelja dovodi do rušenja pravnih osnova evropskog i međunarodnog prava. On je poručio da će pojedinci i države koje budu uključene u donošenje takve odluke biti predmet krivičnog gonjenja.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu