ŠOK ZA RUSE NA RATIŠTU: Preokret širom fronta - Ukrajina u ofanzivi, a sve zbog jedne evropske države

Novosti online

20. 03. 2024. u 16:12

NA BEZBEDNOSNOJ konferenciji u Minhenu 18. februara, zamenik češkog ministra odbrane za politiku i planiranje odbrane, Jan Jires, iznenadio je svoju publiku kada je objavio da je njegova vlada otkrila 800.000 artiljerijskih granata „lociranih u nezapadnim zemljama”, potencijalno uključujući Južnu Koreju.

ШОК ЗА РУСЕ НА РАТИШТУ: Преокрет широм фронта - Украјина у офанзиви, а све због једне европске државе

Foto: Profimedia

Za 1,5 milijardi dolara Češka bi mogla da kupi granate i pošalje ih u Ukrajinu kako bi okončala potencijalno katastrofalan nedostatak artiljerijske municije koji je nastao kada su republikanci u američkom Kongresu blokirali dalju američku pomoć Ukrajini, koja je počela u oktobru.

Tri nedelje kasnije, 8. marta, češki predsednik Petr Pavel potvrdio je da je grupa od 18 zemalja - bez ikakvog učešća Sjedinjenih Država - u potpunosti finansirala kupovinu municije.

Dobre vesti za Ukrajinu su nastavile da pristižu. Kao što su češki zvaničnici nagovestili i nedavno potvrdio Vol Strit Džurnal, Česi su ubrzo pronašli dodatnih 700.000 granata u vrednosti od još 1,8 milijardi dolara. Prema Forbsovom analitičaru Dejvidu Aksu, saveznici Ukrajine stoje u redu za finansiranje.

Ukrajinski zvaničnici već planiraju kako će raspodeliti i rasporediti svoju vatrenu moć. I najmanje jedan od njih, čuveni artiljerijski oficir kodnog imena Arti Grin, rekao je da očekuje da će ukrajinski artiljerci sa novoisporučenim granatama postići više nego što ruski mogu da postignu sa sopstvenom, potencijalno većom pošiljkom granata iz Severne Koreje.

- Mi efikasnije rukujemo našom artiljerijom - rekao je Grin nedavno u intervjuu.

Ukrajinska artiljerija ubojitija od ruske

Jedna granata ciljano ispaljena od ukrajinske haubice u proseku ubija više Rusa nego što neselektivno ispaljena ruska granata ubija Ukrajince, tvrdi Grin.

Uticaj češke artiljerijske inicijative već se oseća na frontu od 1.000 kilometara. U najgorim danima ukrajinske artiljerijske krize, u februaru, ukrajinski artiljerijski sistemi su ispaljivali samo 2.000 granata dnevno, što je samo petina onoga što su ispalili Rusi. Nedostatak municije jedan je od razloga zašto ukrajinski garnizon u istočnom ukrajinskom gradu Avdejevka na kraju nije imao drugog izbora osim da se povuče sredinom februara, čime je Rusima pružio veliku pobedu na bojnom polju ove zime.

Ali ogroman problem sa municijom se sada smanjuje, a ukrajinske brigade drže liniju duž celog fronta, nanoseći razorne i na kraju neodržive gubitke ofanzivnim ruskim trupama, navodi Ake. U poslednje vreme, kako to ide, nije neobično da Rusi u jednom danu izgube i do hiljadu ljudi i desetine oklopnih vozila.

Očekuje se da prva pošiljka granata nabavljenih posredstvom Češke stigne tek u junu, ali izgleda da su ukrajinski artiljerci, znajući da je nova municija na putu, zgrabili svoje poslednje rezerve hitnih granata. Kada se saberu svi izvori artiljerijskih granata za Ukrajinu, postaje jasno zašto su neki zvaničnici u Kijevu bili spremni da, prvi put posle mnogo meseci, izgovore reč „ofanziva“.

S druge strane, malo je verovatno da će ukrajinske oružane snage ove godine moći da mobilišu dovoljno svežih vojnika za veliki napad – za to bi im verovatno bile potrebne stotine hiljada novih regruta. Ali samo pominjanje ofanzive je indikacija da se ukrajinska artiljerijska kriza završava, a raspoloženje u Kijevu se popravlja, uprkos tome što republikanci naklonjeni Kremlju u SAD nastavljaju da uskraćuju pomoć, kako izveštava Ak.

Rusi i dalje imaju ogromnu prednost

Evropska unija je prošle godine obećala milion granata, ali isporuka veoma kasni. Ali milionita granata bi uskoro trebalo da stigne, ako već nije. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje je iskoristila 300 miliona dolara ušteđevine iz prethodno odobrenog ugovora o pomoći Ukrajini i iskoristila ih za plaćanje skromne pošiljke granata. Istovremeno, Ukrajina dobija male serije municije kroz bilateralne međudržavne sporazume sa nekim od svojih evropskih saveznika. Takođe, Ukrajina proizvodi neke artiljerijske granate u sopstvenim fabrikama.

Sve u svemu, prema Ake-u, moguće je da će Kijev ove godine nabaviti više od dva miliona granata, što je dovoljno da artiljerijski sistemi ukrajinskih snaga ispaljuju najmanje 6.000 komada dnevno do Nove godine.

To je mnogo granata, ali ipak manje nego što Rusija verovatno može da dobije. Ruske fabrike proizvode oko dva miliona granata godišnje, a Moskva je do sada dobijala velike pošiljke municije iz Severne Koreje – možda čak dva miliona granata tokom 2023. i možda još milion od početka 2024. godine.

Ipak, dosta severnokorejskih metaka je 'prazno', ali čak i kada se oduzmu od ukupnog broja, Rusi i dalje imaju dovoljno granata da ispale čak 10.000 dnevno, što je nekoliko hiljada više od maksimuma koji bi Ukrajinci mogli da koriste do kraja godine.

Ipak, Arti Grin kaže da nije zabrinut.

- Mi smo kreativniji, pametniji - rekao je o svojim tobdžijama. Istovremeno, zaključuje Dejvid Aks, jasno je na šta misli – kako se artiljerijska kriza produbljivala krajem prošle godine, mreža stotina malih radionica širom Ukrajine pojačala je proizvodnju malih dvokilogramskih FPV dronova (dronova sa 'pogled iz prvog lica', gde pilot vidi sve što je snimljeno kamerom), od kojih svaki može da ponese oko pola kilograma eksploziva na razdaljinu veću od tri kilometra.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)