PUKOVNIK OTKRIO U PROGRAMU UŽIVO: Evo gde bi francuska vojska bila raspoređena u Ukrajini

Novosti online

19. 03. 2024. u 20:53

FRANCUSKA vojska bi se mogla opredeliti za jedan od dva scenarija u slučaju da bude razmeštena u Ukrajini, smatraju sagovornici za francuski TV kanal LCI.

ПУКОВНИК ОТКРИО У ПРОГРАМУ УЖИВО: Ево где би француска војска била распоређена у Украјини

Foto: Jutjub Printskrin

Prvi scenario bio bi razmeštanje trupa duž Dnjepra. Kako je primetio francuski pukovnik u Vensan Arbaretje, reka deli Ukrajinu na dva istorijska dela, istakavši da ova vodena barijera ima veliki strateški značaj, pošto omogućava posmatranje kretanja protivničkih trupa i prikladna je pozicija za vođenje odbrane, prenose "RIA Novosti". 

Drugi scenario bi podrazumevao razmeštanje francuskih trupa duž granice Ukrajine sa Belorusijom.

Prema Arbaretjeu, cilj nije formiranje neprekidne linije, već razmeštanje zasebnih jedinica sposobnih za brzi odgovor.

- Ovo neće biti provokacija. Ovo će nam omogućiti da nateramo Rusiju na pregovore, pristupajući sa pozicije ravnopravnosti, govoreći: 'Mi smo nuklearna sila, naši vojnici mogu biti razmešteni veoma brzo, a posebno da zaštite Kijev'", rekao je on.

Kako je dodao, prednost Francuske u odnosu na Nemačku jeste to što predsednik ima ovlašćenje da naredi razmeštanje vojske bez odobrenja parlamenta, dok bi nemački kancelar morao da traži saglasnost Bundestaga.

Do otvorenog razmatranja opcija za razmeštanje trupa u Ukrajini na javnoj televiziji došlo je dan pre nego što je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio da Francuska već priprema kontingent vojnika za slanje u sukob.

U poslednje vreme je sve više reči o mogućnosti slanju NATO trupa u Ukrajinu, nakon što je Emanuel Makron šokirao javnost (ali i deo svojih NATO saveznika koji su tu ideju odbacili, uključujući generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga) ponovljenim izjavama da se ta opcija ne sme odbaciti. 

U intervjuu za "Mond", načelnik generalštaba francuske vojske, general Pjer Šil, izjavio je da je francuska je spremna da se suoči sa svakim scenarijom na međunarodnom planu i spremna je za "najteže angažmane" da bi se zaštitila.

Bivši američki izaslanik u Alijansi Ivo Dadler je u autorskom članku za "Politiko" nedavno pisao da je Francuska predložila razmeštanje trupa NATO-a u Ukrajini i pre nego što je predsednik Emanuel Makron sa takvim komentarima izašao u javnost, ali da je predlog brzo odbio "svaki saveznik".

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je danas da Francuska već priprema kontingent trupa za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi činiti oko 2.000 vojnika, ali i da Jelisejska palata smatra da je broj francuskih državljana koji su do sada poginuli u rusko-ukrajinskom sukobu prešao 'psihološki značajan prag'.

Ministarstvo odbrane Francuske odgovorilo je tvrdnjom da su Nariškinove izjave "dezinformacija".

Francuski nedeljnik "Marijan" je ovog meseca takođe pisao o tri poverljiva izveštaja u kojima se , između ostalog, navodi da ukrajinska vojska nije u stanju da pobedi u sukobu, da su vojnici iz zapadnih zemalja već prisutni u Ukrajini i da Rusija ima veliku prednost u svim aspektima.

Pojedini oficiri francuske vojske su u izjavama objavljenim u istom izveštaju francuskog nedeljnika ocenili da "slanje francuskih trupa na ukrajinski front jednostavno ne bi bilo razumno".

- Da se ne lažemo, u odnosu na rusku vojsku, mi smo vojska čirlidersica - citirao je "Marijan" francuske oficire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)