KINA NOSAČIMA "BILDUJE" MORNARICU: Peking u Pacifiku konkuriše SAD

I. Stanojević

19. 03. 2024. u 16:16

KINA modernizuje i snaži svoju mornaricu konstruisanjem najmanje dva nosača aviona, po svoj prilici, na nuklearni pogon. Novo naoružanje imaće za cilj odvraćanje mogućih napada iz susednih država, ali i potiskivanje američkog vojnog prisustva u Pacifiku. Ambicije lidera Si Đinpinga sežu sve do najjužnije tačke u Južnom kineskom moru, oko 2.000 kilometara daleko od kopna.

КИНА НОСАЧИМА БИЛДУЈЕ МОРНАРИЦУ: Пекинг у Пацифику конкурише САД

Foto Tanjug/AP

Peking, između ostalog, strahuje da bi na Tajvanu, koji smatra delom kineske teritorije, mogao da izbije sukob. U godišnjem izveštaju Narodnom kongresu kineski premijer Li Đang iznova je potvrdio volju vlasti da "odlučno napreduje u cilju ponovnog ujedinjenja Kine". Za Peking pretnja leži od snabdevanja Tajvana oružjem iz SAD.

Čak pet američkih nosača aviona već je stacionirano u Pacifiku. Sve je očiglednije da više nije reč samo o Tajvanskom moreuzu, već o širem području. Jedan od razloga povećanja vojnih napetosti jeste to što će, po kineskom mišljenju, "kritični" Vilijam Lai Čing u maju preuzeti predsedničku dužnost u Tajpeju. Analitičari smatraju da ni Kina ni SAD nisu zainteresovane za direktan sukob, ali, iako su ekonomske blokade verovatnije, sve opcije ostaju na stolu.

U službi kineske mornarice, sada su dva nosača aviona. Prvi, "Liaoning", Kina je kupila 1998. od Ukrajine, preko posrednika iz Makaua, za 20 miliona dolara. Godine 2012. preuređen je u nosač aviona i predat mornarici. Drugi, "Šandong", predstavlja domaću kopiju "Liaoninga" s manjim izmenama i uglavnom krstari Južnokineskim morem.

"Fujian" je još u brodogradilištu u Šangaju. Kao i dva prethodna, ima konvencionalni pogon. Očekuje se da će dogodine ući u upotrebu. Spekuliše se da je u izgradnji i četvrti nosač aviona. Najviši politički oficir kineske mornarice na pitanje hoće li biti opremljen nuklearnim pogonom, odgovorio je nejasno: "Obavestićemo javnost u dogledno vreme".

Uoči Narodnog kongresa, mediji u Hongkongu i Tajvanu javili su da su još dva nosača aviona na nuklearni pogon položena u dva brodogradilišta. Imaju po dva reaktora koji energiju stvaraju nuklearnom fisijom.

- Kina želi jasno da pokaže snažne ambicije da odbrani svoje vode modernom mornaricom - kaže Vang Feng, izdavač lista na kineskom jeziku "Čajna tajms" u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana. - Ovo je efikasna taktika odvraćanja posle niza smrtonosnih pomorskih incidenata sa susednim zemljama.

Službeni kineski kurs ističe da "Kina ne gradi nosače aviona bi se upoređivala sa SAD, a pogotovo ne da bi njima vodila ratove, nego da bi ih koristila za odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta". To potvrđuje i izdvajanje za vojsku, za 7,2 odsto veće nego lane, nominalno 215,5 milijardi evra. Kina je, inače, već druga u svetu po izdvajanjima za odbranu, odmah iza SAD.

Čvršća ruka u Hongkongu

ZAKONODAVNO veće Hongkonga jednoglasno je usvojilo novi zakon o nacionalnoj bezbednosti kojim se uvode kazne za izdaju i pobunu. Zakonom se vlastima daju veća ovlašćenja kada je reč o suzbijanju opozicije Pekingu i vladi Hongkonga, piše "Njujork tajms". Zakon tretira i krivična dela, kao što su "spoljno mešanje" i krađe državnih tajni, čime se stvaraju potencijalni rizici za multinacionalne kompanije i međunarodne organizacije koje posluju u Hongkongu. Uvodi se i mogućnost da policija od sudije za prekršaje traži da spreči osumnjičene da se konsultuju sa advokatima po svom izboru, ukoliko vlasti to ocene kao pretnju po nacionalnu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!