U VAŠINGTONU ZABRINUTI: Ključni američki saveznik u Zapadnoj Africi okreće se Rusiji

Novosti online

19. 03. 2024. u 10:13

KLjUČNI američki saveznik u Zapadnoj Africi – Niger sve više se okreće ka Rusiji i postaje još jedna tačka oslonca Moskve u tom regionu, saopštila je američka televizija „Si-En-En“.

У ВАШИНГТОНУ ЗАБРИНУТИ: Кључни амерички савезник у Западној Африци окреће се Русији

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi, američka vojna komanda sa zabrinutošću prati kako se Niger okreće ka Rusiji. O tome svedoči nedavni raskid sporazuma između Nigera i SAD koji je omogućavao vojnom i civilnom osoblju Pentagona da boravi na teritoriji te afričke države, ističe „Si-En-En“.

Po rečima izvora televizije iz vojnih krugova, američki zvaničnici su zabrinuti zbog toga što je jačanjem prisustva u Nigeru Rusija stvorila „još jedno uporište“ u Saharsko-sahelskom regionu, gde Zapad gubi svoj uticaj.

Podsećamo, pobunjenici u Nigeru su 16. marta objavili da su po hitnom postupku raskinuli vojni sporazum sa SAD. Ta odluka je usledila nakon što su američki zvaničnici posetili Niger protekle nedelje. Na severu zemlje nalazi se američka baza sa dronovima, a krajem 2023. godine u državi se nalazilo oko 1.100 američkih vojnika.

U decembru prošle godine ministar odbrane Nigera, general Salifu Modi i zamenik ruskog ministra odbrane, general pukovnik Junus Bek Jevkurov potpisali su dokument o međusobnom razumevanju, usmeren na jačanje saradnje u sferi odbrane.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)