PAPA FRANJA - NEĆU DA SE POVUČEM: Šta sve otkriva autobiografska knjiga "Život, moja priča u istoriji" razgovora poglavara Vatikana?

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

18. 03. 2024. u 06:30

NIKADA se neću zvati papa emeritus, a ostavka mi nije u planu, iako su se neki proteklih godina ponadali, posle smeštaja u bolnicu, da ću, pre ili kasnije, tako nešto objaviti.

ПАПА ФРАЊА - НЕЋУ ДА СЕ ПОВУЧЕМ: Шта све открива аутобиографска књига Живот, моја прича у историји разговора поглавара Ватикана?

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Ali, nema rizika, hvala Gospodu, dobrog sam zdravlja, još ima dosta projekata koje treba da ostvarim.

Ovim rečima papa Franja upire prst u one u Vatikanu koji bi želeli njegov odlazak, pa čak i smrt, posle njegovih zdravstvenih problema. Ali, ništa od ostavke, podvlači papa u autobiografskoj knjizi razgovora "Život, moja priča u istoriji", koja izlazi 19. marta, u njegovoj 88. godini. Knjiga novinara i stručnjaka za Vatikan, Fabija Markeze Ragona, podudara se sa 11. godišnjicom pontifikata, a delove dela je objavio dnevnik "Korijere dela sera".

- Kako sam potpisao prvog dana pontifikata i deponovao u Državnom sekretarijatu, ne želim da budem papa emeritus, već jedostavno rimski biskup emeritus. A do ostavke bi došlo samo kada bi postojala telesna nesposobnost. U tom slučaju, preselio bih se u crkvu Santa Marija Mađore u Rimu, gde bih se vratio na konfesiju i davao pričešća bolesnima. Ali, to je daleka pretpostavka, nema sada razloga da mislim na odustajanje - objašnjava papa.

U knjizi on govori o svom životnom putu, uz osvrt na velike istorijske događaje, počevši od emigracije njegovih dede i bake iz Italije u Argentinu, zatim o Drugom svetskom ratu, obrazovanju, izboru da se posveti crkvi, o argentinskoj diktaturi ("predstavili su mi slučajno jedog dečka koji je morao da pobegne iz Argentine").

U knjizi priča i o svom egzilu u Kordobu, kada su neki jezuiti govorili: "Bergoljo je lud", jer je, kaže, imao autoritativno ponašanje.

Homoseksualci

Dotakao se i teme homoseksualnosti. "Zamišljam crkvu majku koja grli sve, i one koji se osećaju 'pogrešnim' i koje smo u prošlosti osuđivali. Mislim na homoseksualce, transseksualne, koji traže Boga, a odbačeni su ili proterani".

- Optuživali su me da sam ultrakonzervativac, a to je bile vreme mog pročišćenja - objašnjava, dodajući da je bio prilično zatvoren i pomalo depresivan.

Papa progovara i o ženama u svom životu. Baka Roza je bila ključna figura u njegovom detinjstvu i hrišćanskom obrazovanju, sa ženom komunistom je radio kao hemičar, psihoterapeut mu je bila Jevrejka. Ali, postojala je i verenica pre nego što je postao sveštenik. Govori i o malom "iskliznuću" na prvoj godini bogoslovije, zaslepljen lepotom i pameću jedne devojke.

- Na sreću, posle nedelju dana me je prošlo, prevagnuo je moj zacrtani put, a ona se potom udala i ima decu - veli papa.

Prolazeći tokom razgovora sve etape svojih studija, puta ka unapređenju, episkopskoj konsakraciji i Konklavi 2013. godine, papa priča o pontifikatu, pandemiji kovida, putovanjima, odličnom odnosu sa papom Benediktom:

- Veoma me je rastuživalo što se njegova uloga pape emeritusa instrumentalizovala, ideološkim i političkim ciljevima beskrupuloznih osoba koje nisu prihvatale njegovu ostavku, ne računajući na dramatične frakture unutar crkve - objašnjava on.

Horhe Mario Bergoljo iznosi sve reforme koje je ostvario:

- Tačno je kako je ovo vatikanska poslednja apsolutna evropska monarhija. Često se ovde, unutra, rezonuje i čine dvorski manevri, ali te šeme treba da budu napuštene. Godine 2013. postojala je velika volja da se stvari menjaju, da se napuste određena ponašanja koja, nažalost, traju i danas Stalno neki koče reforme, oni bi da ostanu u vreme pape-kralja - ocenjuje papa.

BONUS VIDEO - MARTOVSKI POGROM: Najtragičniji događaj u modernoj srpskoj istoriji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024