LAVROV: Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem, opsednut je idejom da nanese poraz Rusiji

Novosti online

13. 03. 2024. u 12:12

ZAPADNE zemlje su i dalje opsednute porazom Rusije, o čemu svedoče izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku poverilačkog odbora Fonda za podršku javnoj diplomatiji A. M. Gorčakova.

ЛАВРОВ: Колективни Запад је потпуно уништио европски безбедносни систем, опседнут је идејом да нанесе пораз Русији

FOTO: Tanjug/AP

- Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem i opsednut je idejom da nanese strateški poraz Rusiji. Dovoljno je navesti izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, ali i brojne druge bisere koje su izgovarali lideri evropskih država, kazao je Lavrov.

Ministar je istakao da je agresivna linija prema Ruskoj Federaciji "deo politike Zapada i samo deo njegovih napora da obuzda objektivni proces demokratizacije celokupnog sistema međunarodnih odnosa". 

- Oni savršeno razumeju da se pitanje dominacije Zapada u svetskim poslovima i okončanja njegove hegemonije upravo rešava u Ukrajini, ukazao je šef ruske diplomatije.

BRIKS kao koordinator integracionih procesa

Lavrov je dodao da BRIKS može da stimuliše istinski pravedne mehanizme za regulisanje međunarodnih odnosa, kao i da deluje kao potencijalni koordinator integracionih procesa u različitim regionima.

Kako je napomenuo, danas se uporedo sa regionalnim integracionim procesima, koji se osetno intenziviraju i sve više teže samostalnom razumevanju perspektiva svog ekonomskog razvoja, razvijaju integracioni procesi i na globalnom nivou.

- BRIKS u tom smislu deluje kao potencijalni koordinator onih integracionih procesa koji se odvijaju na regionalnom nivou. BRIKS je već zaista globalna asocijacija, koja može biti stimulator delotvornih napora u korist istinski ravnopravnog, pravednog mehanizma ili čak mehanizama za regulisanje međunarodnih odnosa, napomenuo je.

BONUS VIDEO: PODKAST "NIJE SAMO NASLOV" - Nemanja Starović: Američko društvo je podvojeno više nego ikada pre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)