"NISMO DUŽNI DA TRPIMO LAŽI, ČAK I AKO JE TA OSOBA PREDSEDNIK SAD" Bajdenovi komentari na Orbanovu izjavu izazvali bes Mađara

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 03. 2024. u 20:33

MAĐARSKA je pozvala američkog ambasadora kako bi uložila protest zbog komentara predsednika Džozefa Bajdena da mađarski premijer Viktor Orban želi diktaturu, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

НИСМО ДУЖНИ ДА ТРПИМО ЛАЖИ, ЧАК И АКО ЈЕ ТА ОСОБА ПРЕДСЕДНИК САД Бајденови коментари на Орбанову изјаву изазвали бес Мађара

Foto: Tanjug/AP

Naime Orban je otvoreno podržao predsedničku kandidaturu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a njegova vlada je često bila u sukobu sa Bajdenovom administracijom, uključujući spor zbog bliskih veza Mađarske sa Rusijom.

Orban se sastao sa Trampom na Floridi prošle nedelje i pohvalio ga kao jedinog predsedničkog kandidata koji bi mogao da okonča rat u Ukrajini.

Posle njihovog sastanka, Bajden je tokom predizbornog mitinga rekao da je Orban "odlučno izjavio da ne misli da demokratija funkcioniše i da se zalaže za diktaturu", preneli su američki mediji.

Bajdenovi komentari naišli su na bes mađarskih zvaničnika. Ministar spoljnih poslova Mađarske rekao je da je Bajdenova izjava laž i "veoma ozbiljna uvreda".

- Ovakav način razmišljanja predsednika i administracije demokrata je težak teret za naše bilateralne odnose - rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

On je na konferenciji za štampu rekao je da je američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, bio pozvan i da se sastao s visokim mađarskim zvaničnikom ranije tog dana.

- Zamolili smo ambasadora da nam pokaže citat, sa mestom i vremenom.

Sijarto je negirao da je Orban ikada rekao ono što je Biden opisao.

- Ovo je vrlo ozbiljna uvreda. Nismo dužni da trpimo takve laži od bilo koga, pa čak i ako je ta osoba predsednik Sjedinjenih Država - izjavio je mađarski zvaničnik.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)