RAT U UKRAJINI: "Iskander" uništio "patriote" (FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

09. 03. 2024. u 07:13 >> 00:49

RAT u Ukrajini - 745. dan. Razmenjuju se napadi ukrajinske vojske i ruskih trupa. Kijev saopštava o napadima dronovima i granatiranju u Sumi, Hersonu i Harkovu, u kojima je petoro poginulo, a brojni su povređeni. Moskava navodi da obara dronove iznad Belgorodske, Volgogradske i Kurske oblasti, i da su dve osobe poginule u ukrajinskom napadu na Belgorod. Turski predsednik je saopštio, posle sastanka sa Zelenskim da je spreman da bude domaćin mirovnog samita Rusija - Ukrajina.

РАТ У УКРАЈИНИ: Искандер уништио патриоте (ФОТО)

Foto MO Rusije

Kameron protiv slanja vojske u Ukrajinu, čak i u misiju obuke

Velika Britanija ne bi trebalo da šalje svoje trupe u Ukrajinu čak ni da izvode misije obuke, izjavio je ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u intervjuu nemačkom listu Zidojče cajtung.

Prema njegovim rečima, strana vojna misija će postati potencijalna meta ruskih napada, čak i ako će stranci obučavati samo Ukrajince.

- Moramo da izbegnemo stvaranje očiglednih ciljeva za Putina - rekao je šef britanskog ministarstva spoljnih poslova.

(UNIAN)

 

Francuska pravi koaliciju zemalja koje su spremne da pošalju vojnike u Ukrajinu?

 

Francuska formira koaliciju država koje su spremne da pošalju vojnike u Ukrajinu, piše „Politiko“.

- Francuska formira koaliciju zemalja koje su spremne da eventualno pošalju snage u Ukrajinu i tako još više produbljuje neslaganje sa opreznijim Berlinom - navodi se u članku.

Podseća se da francuski predsednik Emanuel Makron nedavno govorio o tome da zapadni lideri nisu isključili mogućnost slanja snaga u Ukrajinu. Odmah posle toga većina država EU, među kojima su Nemačka, Češka, Poljska, je saopštila da nema takvih planova.

Ipak, Estonija, Letonija i Litvanija su, kako piše „Politiko“, daleko otvorenije za tu ideju.

Foto: Profimedia

 

 

Papa Franja: Ukrajina treba da ima hrabrosti da podigne belu zastavu

 

Papa Franja je izjavio da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti i da, kako je naveo, podigne ''belu zastavu'' i pregovara sa Rusijom o prekidu rata.

Papa je rekao da u sukobu strana koja gubi mora da nađe hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore, preneo je Rojters.

- Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara - rekao je papa prošlog meseca u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, koji će biti u celosti emitovan 20. marta u sklopu novog kulturnog programa, navodi Rojters.

Papa je u intervjuu dodao da se pregovori vode uz posredstvo međunarodnih sila i da za pregovore treba imati smelosti, kada "stvari idu naopako".

- Sramota vas je, ali sa koliko smrti će se ovo završiti. Treba pregovarati na vreme i potražiti neku zemlju koja će delovati kao posrednik - rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

On je naveo da „ima mnogo onih koji žele da deluju kao posrednici, posebno Turska. 

- Nemojte se stideti da pregovarate pre nego što se situacija pogorša - poručio je papa.

 

 

"Iskander" uništio "patriote"


Među PVO sistemima koje su ruske snage uništile kod Pokrovska u DNR udarom „iskandera“ bila su i dva američka sistema „patriot“, rekao je za Sputnjik izvor iz snaga bezbednosti.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je objavilo video na kojem se vidi kako raketa „iskander“ uništava ukrajinsku tehniku. Prema navodima Ministarstva, uništen je sitem S-300, a kasnije je Sputnjik došao u posed snimka na kojem se vidi da su uništena tri PVO sistema.

 

Eksplozije u Krivom Rogu

Više eksplozija čulo se rano jutros u predgrađu grada Krivi Rog u Dnjepropterovskoj oblasti, prenose ukrajinski i ruski mediji.

Za sada nema izveštaja o povređenima i materijalnoj šteti.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Sumskoj, Hersonskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Nikolajevskoj i Dnjepropterovskoj oblasti. 

Moskva: Napadi Ukrajine u Rostovskoj, Kurskoj i Belgorodskoj oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su u noći između petka i subote 47 bespilotnih letelica ukrajinske vojske iznad Rostovske, Volgogradske, Kurske i Belorodske oblasti, saopštila je Moskva, a prenosi agencija RIA. Ovo je bio jedan od najmasovnijih napada bespilotnim letelicama na Rusiju.

Navodi se i da su ruske trupe u poslednja 24 sata odbile sedam kontraofanziva u više oblasti na istoku fronta u Ukrajini.

Ukrajina: Oboreno više od 30 dronova

Protivvazdušna odbrana Ukrajine oborila je 33 od 37 ruskih dronova lansiranih u noći između petka i subote, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane, a prenosi Ukrinform.

Ukrajina dobija šest milijardi evra od EU

Ukrajina će u naredna dva meseca dobiti šest milijardi evra od Evropske unije u okviru četvorogodišnjeg kredita za Ukrajinu, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Erdogan spreman da bude domaćin mirovnog samita

Ukrajinski predsednik sastao se sa turskim kolegom u Istanbulu gde su govorili o ratu u Ukrajini. Redžep Tajip Erdogan je tom prilikom rekao da je Turska spremna da bude domaćin mirovnog samita Rusije i Ukrajine.

Oboreno 15 dronova

Ruska PVO oborila je 15 dronova iznad Belgorodske, Volgogradske i Kurske oblasti. Za to vreme Kijev izveštava o masovnim ruskim napadima dronovima na Odesu.

Teroristički napadi prete Moskvi

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Rusiji pozvala je prethodnog dana sunarodnike da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati zbog pretnje terorističkih napada ekstremista na rusku prestonicu Moskvu.

BONUS VIDEO: ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave