PREDAO JE PODATKE O F-22 I HIMARS-U KINEZIMA: Uhapšen četvrti špijun u vojsci SAD koji je radio za Peking (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 20:18

U SAD je uhapšen četvrti vojnik u poslednjih osam meseci, osumnjičen za odavanje poverljivih informacija, prenosi CBS Njuz (CBS News).

ПРЕДАО ЈЕ ПОДАТКЕ О Ф-22 И ХИМАРС-У КИНЕЗИМА: Ухапшен четврти шпијун у војсци САД који је радио за Пекинг (ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube CBS News


Ovog puta, optužbe su podignute protiv narednika američke vojske Korbena Šulca, koji je služio kao obaveštajni analitičar u 101. vazdušno-desantnoj diviziji. Šulc je optužen da je Kini predao masu tajnih dokumenata o brojnim američkim sistemima naoružanja, uključujući F-22 i HIMARS, u zamenu za novčanu nagradu.

U javnost su procurele informacije da je aktivni vojnik sa pristupom strogo poverljivim informacijama optužen da je preneo informacije državne tajne Kini u zamenu za novčanu nagradu. Prema novopodnesenim optužnicama, vojnika sa činom narednika regrutovale su kineske obaveštajne službe, a neki od dokumenata koji su mu predati odnose se na komplekse naoružanja američke proizvodnje.

Narednik Korben Šulc, obaveštajni analitičar 101. vazdušno-desantne divizije, navodno je rekao svom kineskom rukovodiocu:

-Želeo je da postane Džejson Born, neustrašivi špijun koga je na ekranu tumačio Met Dejmon, ali je na kraju postao lice sa poternice.

Američki tužilac Henri Leventis je kazao: “Optuženi se tereti da je učestvovao u višegodišnjoj zločinačkoj zaveri kako bi nezakonito iskoristio svoj pristup informacijama o nacionalnoj odbrani za ličnu korist”.

Prema optužnici na 25 stranica, Šulc je od kineskog obaveštajnog agenta primio 14 isplata u ukupnom iznosu od 42.000 dolara u zamenu za poverljive tehničke podatke i taktičke informacije o stelt borbenom avionu F-22, najnovijem vojnom helikopteru za napad i spasavanje, kao i interkontinentalnim balističkim raketama. Osim toga, Šulc se tereti da je preneo informacije o višecevnom raketnom sistemu HIMARS, koji su SAD prenele u Ukrajinu da bi odbile ruske trupe. Optuženi je sve ovo radio putem interneta, dok je bio u bazi Fort Kembel u Kentakiju. Što se tiče novca, rekao je da će navodno ići za “podešavanje” (tjuning) automobila.

Tužilac je istako da je optuženi zamenio je informacije o odbrani SAD za gotovinu.

Kada je kineski agent obećao da će dodatno platiti za dokumente više kategorije tajnosti, Šulc je odgovorio: „Stvarno se nadam da ću ga dobiti!“ Inače bi trebalo da postavim svoj drugi BMV na točkove.”
 

(CBS News)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)