NOVI VISOKI FUNKCIONERI U KINI? U Pekingu juče počela godišnja sednica parlamenta koja će trajati samo sedam dana

A.Vojinović

05. 03. 2024. u 06:30

SASTANKOM Nacionalnog narodnog kongresa i Kineske narodne političke konsultativne konferencije juče je u Pekingu počelo godišnje zasedanje kineskog parlamenta.

НОВИ ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕРИ У КИНИ? У Пекингу јуче почела годишња седница парламента која ће трајати само седам дана

Tanjug

U fokusu okupljanja političke i biznis elite druge najveće ekonomije sveta, pod nazivom "Dve sednice", biće ekonomija, dok je za danas zakazan jedan od najvažnijih događaja kada će kineski premijer Li Ćijang izneti godišnji izveštaj o radu vlade u minuloj godini i predstaviti ciljeve za 2024. godinu.

Velika sala naroda u Pekingu tokom naredne nedelje biće domaćin hiljadama delegata iz cele Kine na najvažnijem godišnjem političkom događaju u zemlji. Najviši državni zvaničnici razgovaraće i o spoljnoj politici, potrošnji za vojsku, kao i tehnološkoj pretnji od SAD, glavnog konkurenta na tom polju, primećuje Si-En-En.

Za razliku od minulih godina skup zakonodavnog tela trajaće samo sedam dana. Očekuje se da će parlamentarci odobriti nove zakone, dok se pominje i moguće imenovanje novih ministara. Takođe, predviđa se da će kineski premijer Li Ćijang tokom današnjeg obraćanja prestaviti cilj ekonomskog rasta od oko pet odsto za 2024. godinu i razgovarati o glavnim pitanjima, od pada nataliteta u do budućnosti regulative u oblasti tehnologije i veštačke inteligencije (AI).

Oči svetske javnosti biće posebno uperene na eventualna nova postavljenja visokih državnih zvaničnika, naročito s obzirom na to da je samo tokom 2023. čak 11 članova stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa smenjeno, uključujući šefa diplomatije Ćin Ganga i ministra odbrane Li Šangfua. Mesto ministra spoljnih poslova brzo je popunio Vang Li, koji je tu funkciju i ranije obavljao, iako se smatralo da je ta odluka privremena. Bez objašnjenja, nekoliko nedelja kasnije, smenjen je i prvi čovek odbrane Li Šangfu, u čije cipele je nedavno ušao Dong Jun, bivši načelnik mornarice.

Volstrit džornal: Kineski šok

KINA udvostručuje izvoz kako bi oživela ekonomski rast, pa bi svet ponovo mogao da doživi "kineski šok" kada tržišta budu preplavljena jeftinom robom iz ove zemlje, piše američki "Volstrit džornal". Ugledni list tvrdi da su firme iz Kine podržane jeftinim državnim kreditima i da fabrike proizvode više automobila, mašina i potrošačke elektronike nego što lokalno tržište može da apsorbuje. Prema mišljenju ekonomista Kina može da da preplavi tržište visokotehnološkim proizvodima po niskim cenama.

Uoči samog početka skupa, došlo je do iznenađenja kada je kineska vlada saopštila da neće biti održana tradicionalna godišnja konferencija za medije kineskog premijera Li Ćijanga, čime će novinari, posle 30 godina, biti uskraćeni da postave pitanja drugom čoveku u državi. Objavljeno je i da će se sa ovom praksom nastaviti i narednih godina, dok će mediji imati priliku da posle sednice razgovaraju sa nižim državnim zvaničnicima. Iako je ta odluka dočekana na negodovanjem, kineski čelnici odbili su da daju više detalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)