KAO DA NEMAJU DOVOLJNO MUKE: Snažan vetar napravio još goru situaciju sa požarima koji danima besne Amerikom (FOTO)

Tanjug

04. 03. 2024. u 14:53

SNAŽNI vetrovi na severu američke savezne države Taksas dodatno su razbuktali šumske požare i doveli do evakuacije grada Panhendla, uprkos naporima vatrogasne avijacije da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustave najveću vatrenu stihiju u istoriji ove države.

КАО ДА НЕМАЈУ ДОВОЉНО МУКЕ: Снажан ветар направио још гору ситуацију са пожарима који данима бесне Америком (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

U nedelju po podne, požar nazvan "Smoukhaus Krik" bio je 15 odsto suzbijen, a dva druga požara su suzbijena najmanje 60 odsto, prenosi AP.

Lokalne vlasti nisu saopštile šta je izazvalo požar, ali su jak vetar, suva trava i neuobičajeno toplo vreme pogodovali širenju vatrene stihije. U više požara na ugroženom području Teksasa uništeno je više od 4.900 kvadratnih kilometara zemljišta u ruralnim oblastima koje okružuju Amarilo.

Foto: Tanjug/AP

Najveći požar "Smouk Krik" zahvatio je skoro 4.400 kvadratnih kilometara i proširio se i na susednu državu Oklahoma.

Foto: Tanjug/AP

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas izjavio je u nedelju da je savezna vlada izdvojila sredstva, opremu i osoblje za pomoć u borbi protiv požara, ali je i upozorio da bi moglo doći do ekstremnijih vremenskih uslova.

Foto: Tanjug/AP

- Izgorelo je više od milion hektara i to tokom zimskog preioda. Ovo je najveći požar u istoriji Teksasa. Mi, kao država, ali i ceo svet, moramo da budemo spremni za sve veće efekte ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promenama. To je izuzetan fenomen koji će se manifestovati u danima koji dolaze, ali za to moramo da se pripremimo već sada - rekao je Majorkas za Si-En-En.

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost