UPLAŠILI SE MOĆI SEVERNE KOREJE, PA UDVOSTRUČILI BROJ TRUPA? Saveznici počeli vojnu vežbu "Štit slobode"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 03. 2024. u 07:59

VOJSKE Južne Koreje i SAD započele su svoje prolećne vežbe danas s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici, dok dva saveznika nastoje da se bolje suprotstave sve većim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

УПЛАШИЛИ СЕ МОЋИ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ, ПА УДВОСТРУЧИЛИ БРОЈ ТРУПА? Савезници почели војну вежбу Штит слободе

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Vežbe Štit slobode (Fridom šild), zakazane od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem projektila i drugog oružja, navodi Rojters.

Takođe će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018. Američke i južnokorejske vazdušne snage takođe su započele petodnevne godišnje vežbe Sangmae na nivou bataljona, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vežbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba, pukovnik Li Sung Džun. Scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe, dodao je.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe SAD i Južne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vežbe odbrambene i odgovor na pretnje Severa, podseća Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)