SLOVAČKI PREMIJER: Bolje bi bilo da ambasador objasni DŽonsonovu ulogu u prekidanju pregovora, Kijev bi bio neutralan i imao EU perspektivu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 03. 2024. u 22:51

UKRAJINA, bez obzira na pomoć Zapada, ne može da reši sukob, pomoglo bi joj slanje vojnika iz zemalja Evropske unije i NATO-a, ali to bi dovelo do apokalipse, smatra slovački premijer Robert Fico.

СЛОВАЧКИ ПРЕМИЈЕР: Боље би било да амбасадор објасни Џонсонову улогу у прекидању преговора, Кијев би био неутралан и имао ЕУ перспективу

Foto printskrin Youtube 10 Downing Street

-Zapad vidi da, uprkos značajnoj finansijskoj i vojnoj pomoći i sankcijama, Ukrajina nije sposobna da reši ovaj vojni sukob... Promene bi mogao doneti samo dolazak vojnika iz zemalja EU i NATO-a u Ukrajinu sa najsavremenijim oružjem, ali onda bismo mogli samo da sednemo na balkon sa konjakom i cigarom i čekamo početak svetske apokalipse, rekao je Fico u video-poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

On je istakao da su „Ukrajini najviše potrebni savremeni sistemi protivvazdušne odbrane, inače nema smisla razmišljati o proširenju proizvodnje naoružanja ili velikih centara za obuku u Ukrajini“.

„Bez PVO oni bi bili laka meta. U tom grmu leži zec. Zapad ne može da isporuči Ukrajini takve sisteme, a da ih ne opslužuju zapadni vojnici“, objasnio je Fico i dodao da bi slanje zapadnog kontingenta samo dovelo do eskalacije sukoba.

O KOMENTARU BRITANSKOG AMBASADORA U SLOVAČKOJ

Slovački premijer takođe je prokomentarisao izjavu britanskog ambasadora u toj zemlji o stavu slovačke vlade o Ukrajini.

-Šokiran sam šta je britanski ambasador u zemlji Najdžel Bejker rekao o politici slovačke vlade. Zamislite da naš ambasador u Londonu komentariše politiku britanske vlade i britanskog premijera. Začuđen sam što je ambasador iznenađen mojim stavovima da Zapad ne podržava mir u Ukrajini, istakao je Fico.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da britanski ambasador objasni slovačkim građanima kakvu je ulogu odigrao bivši britanski premijer Boris Džonson kada je, ubrzo po izbijanju sukoba u Ukrajini, uticao na ukrajinsko rukovodstvo da ono ne potpiše mirovni sporazum sa Rusijom. Taj sporazum je, prema Ficovoj oceni, garantovao Ukrajini evropsku perspektivu i vojnu neutralnost.

-Ili da je tražio saglasnost od svog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona i objavio svoj ratoborni govor u ponedeljak na samitu u Parizu. To su bar dva razloga zašto nije trebalo da bude iznenađen što nisam uveren u iskrenost Zapada o postizanju mira u Ukrajini. I opet ponavljam da strategija Zapada da koristi rat u Ukrajini za ekonomsko, vojno i političko slabljenje Rusije ne funkcioniše, zaključio je Fico.

Britanski ambasador u Slovačkoj Najdžel Bejker ranije je rekao da je iznenađen izjavama da Zapad ne podržava mir u Ukrajini i izrazio neslaganje sa takvim stavom. On je napomenuo da je i sama Slovačka deo Zapada, članica NATO-a i Evropske unije.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove