uživoRAT U UKRAJINI: Britanski obaveštajci: Skupo zauzimanje Avdejevke; Žestoke borbe kod Avdejevke - VSU šalje rezerve da zakrpi rupe (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

03. 03. 2024. u 07:14 >> 22:38

RAT u Ukrajini - 740. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Британски обавештајци: Скупо заузимање Авдејевке; Жестоке борбе код Авдејевке - ВСУ шаље резерве да закрпи рупе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Gori još jedan abrams

Konsternacija na Zapadu kada se pojavio snimak drugog dokumentovanog uništenja ukrajinskog tenka M1A1 SA.

Za razliku od prethodnog na ovoj slici koja je načinjena iz drona vidi se tenk M1A1 kome je uništena leva gusenica kada je naišao na protivtenkovsku minu, a tenk je skoro ceo ostao na bojnom polju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Zelenski kuka na Zapad

Ukrajinski predsednik volodimir zelenski izjavio je danas da je potrebna politička volja kako bi se Ukrajini obezbedile potrebne vojne zalihe, da ne bi bila ispisana "jedna od najsramnijih stranica istorije".

Foto: AP

Eksplozije u Nikolajevu

U Nikolajevu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

Uništeno 373 dronova na hersonskom pravcu

U Hersonskoj oblasti je tokom prethodne nedelje neutralisano 373 drona ukrajinskih snaga, saopštio je gubernator oblasti Vladimir Saldo.

-Neprijateljski gubici za nedelju iznose: ljudstvo – do 400; tenka – 2; borbenih oklopnih vozila – 7; topova i minobacača – 45; protivvazdušnih sistema – 1; automobila – 54; čamaca - 16; dronova (oborenih i onesposobljenih) – 373; privremenih baza ukrajinske vojske – izvedeno više od 200 napada, napisao je Saldo na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Napad na Kursku oblast

Ukrajinske snage napale su dronom selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

U napadu nije bilo povređenih, ali je na jednom automobilu pričinjena materijalna šteta.

 

Britanski obaveštajci: Skupo zauzimanje Avdejevke

Ruske trupe su nedavno napredovale u Ukrajini, a Kijev se bori da održi svoje snage na sadašnjim linijama fronta uz pomoć oružja sa Zapada.

Moskva je prošlog meseca osvojila ključni grad na istoku Avdejevku i nekoliko okolnih sela.

Međutim, prema britanskoj vojnoj obaveštajnoj službi, Rusija je za ovo "platila skupu cenu".

Foto Tanjug/AP

U najnovijem ažuriranom izveštaju britanske službe navodi se da je februar bio najsmrtonosniji za Ruse od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, jer je navodno ubijano 983 vojnika na dan.

-Danas, Rusija najverovatnije ima 355.000 ubijenih ili ranjenih vojnika tokom rata, navodi se u izveštaju, dok Bi-Bi-Si ističe da nije precizirano kako se došlo do te brojke.

Žestoke borbe na frontu kod Avdejevke: VSU šalje rezerve da zakrpi rupe i spreči prodor ruske armije

Posle zauzimanja Avdejevke, ruske trupe nastavljaju napredovanje na zapad, nadovezujući se na svoj uspeh. Vode se borbe za Berdiči, Semjonovku, Tonjenjkoje i Orlovku. Najteže borbe se vode kod Tonjenjkoja, u kojem su od sinoć nalaze ruske jedinice.

Istočno od Semenovke, kao i između Tonjenjkoja i Orlovke, još uvek dejstvuju preostale ukrajinske jedinice koje vrše pritisak na bokove ruskih snaga koje su u napredovanju.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske snage pokušavaju da zaustave napredovanje ruskih snaga i čak pokušavaju da izvrše kontranapad. Ukrajinska vojska pokušava da povrati izgubljene pozicije, ali ne uspeva. Istina, neki od ovih pokušaja ponekad iznenade ruske borce. Tako očevici govore o slučaju kada je protivnik, koristeći borbeno vozilo pešadije Bradley, napao položaje ruske motorizovane jedinice koja nije bila naoružana bacačima granata. Reč je o slučaju kada su se ruski borci približili selu koje je još uvek držao protivnik, verujući da je ono već u rukama ruskih jedinica.

Istovremeno, ukrajinska komanda intenzivno prebacuje svoje rezerve na pravcu Avdejevke. U suštini, ovde nije toliko reč tehnici koliko o pešadijskim snagama.

Uprkos ozbiljnosti situacije, šanse da ukrajinske oružane snage preokrenu situaciju u svoju korist su izuzetno male. Ovo se u velikoj meri objašnjava visokom aktivnošću ruske avijacije, koja nanosi značajne udare protivniku kako na liniji fronta, tako i na mestima njegovog razmeštanja u neposrednoj pozadini. To omogućava ruskim kopnenim jedinicama da nastave da se kreću napred, nastavljajući da zauzimaju prostor Donbasa.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Uništeno 14.000 dronova VSU, veliki ukrajinski gubici u ljudstvu i tenici

Ruske oružane snage na donjeckom pravcu zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada Oružanih snaga Ukrajine, uništen sistem M777;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su više od 250 vojnika, iništeno artiljerijsko oruđe Akacija, haubica D-20, sistem Grad;

Oružane snage Ukrajine izgubile su skladište municije i oko 240 vojnika na donjeckom pravcu;

Oružane snage Rusije odbile su pet napada ukrajinskih vojnika na kupjanskom pravcu, ukrajinska vojska je izgubila 35 vojnika, haubice M777 i M198, kao i D-20

Ruske oružane snage su u rejonu Rabotina odbile napad mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su više od 40 vojnika.

Uništene su 143 ukrajinske bespilotne letelice, uključujući Bajraktar ​​TB-2;

Ruske oružane snage su od početka specijalne operacije uništile više od 14 hiljada ukrajinskih dronova.

 

Medvedev: Nemačka se sprema za rat sa Rusijom

Presretnuti razgovor oficira Bundesvera ukazuje da se Nemačka sprema za rat sa Rusijom, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

"Pokušaji da se razgovor oficira Bundesvera prikaže kao igrica sa raketama i tenkovima su zlonamerna laž. Nemačka se sprema za rat sa Rusijom", smatra političar.

Foto: Tanjug/Government Pool Photo via AP

Ruska vojska brzo napreduje 

Slabi odbrambeni položaji ukrajinskih oružanih snaga zapadno od Avdejevke pomažu ruskoj vojsci da brzo napreduje, piše Njujork tajms, nakon analize satelitskih snimaka.

Napominje se da su linije rovova „retke i rudimentarne“ i da im nedostaju dodatna utvrđenja koja bi mogla usporiti napredovanje tenkova i zaštititi ključne puteve i područja.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su listu da je Vašington zabrinut što Ukrajina nije ojačala svoje odbrambene pozicije i da bi zbog toga mogla da se nađe u problemu.

Zaplenjena strana tehnika u borbama za Avdejevku

Tokom borbi za Avdejevku, borci grupe Centar zaplenili su stranu tehniku, između ostalog i američki oklopni transporter M113, kao i turska i britanska oklopna vozila, javio je dopisnik Sputnjika.

"Jedan od najpopularnijih oklopnih transportera američke vojske, koji je korišćen tokom rata u Vijetnamu. Oružanim snagama Ukrajine isporučena je prilično velika serija. Ovaj model je prepoznatljiv po tome što nosi minobacač kalibra 120 mm. U stvari, ovo je nomadsko vatreno oružje“, rekao je zamenik komandanta bataljona sa kodnim imenom „Rotor“, predstavljajući M113.

Kako je istakao, oklopno vozilo nije oštećeno i nalazi se u dobrom tehničkom stanju, odnosno tehnika je jednostavno ostavljena.

Zelenski: Sirski ima kart blanš za kadrovske promene, očekujem konkretne predloge

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski ima "kart blanš" za sve kadrovske promene u vojsci i štabovima. Zelenski je u video obraćanju rekao da početkom sledeće nedelje, kada se Sirski vrati sa linije fronta, očekuje njegove konkretne predloge u vezi sa daljim promenama u vojsci i planiranim akcijama, prenosi Ukrajinska pravda.

- Svi ukrajinski komandanti moraju poznavati front, osećati front, stvarne potrebe, moraju zaista biti uz vojnike, narednike, biti takvi kakvi moraju da budu kako bi bili postignuti ukrajinski ciljevi - istakao je Zelenski.

Sirski je u subotu najavio kadrovske promene među komandantima brigada čiji postupci, prema njegovim rečima, predstavljaju pretnju po život i zdravlje podređenih, prenosi Tanjug. 

MO Rusije: Uništeno 38 ukrajinskih dronova iznad Krima

Ruska vojska uništila je noćas 38 dronova Oružanih snaga Ukrajine iznad Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Prethodno je Ministarstvo saopštilo da su četiri ukrajinska drona uništena iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Lenjingradske oblasti, prenosi Interfaks.

Krimski most bio je zatvoren za saobraćaj na dva sata. Od početaka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne oblasti, kao i na Krim.

BONUS VIDEO:

RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu