RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Avdejevke; Ruske snage napreduju u Zaporožju; Sirski smenjuje komandante brigada (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

02. 03. 2024. u 07:29 >> 03:48

RAT u Ukrajini - 739. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Авдејевке; Руске снаге напредују у Запорожју; Сирски смењује команданте бригада (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Hronika ratnih dejstava: Žestoke borbe kod Avdejevke; Ruske snage napreduju u Zaporožju i kod Bahmuta (MAPA/VIDEO)


Ukrajinske formacije su tokom dana dva puta pokušale da napadnu Sankt Peterburg: rano ujutru jedan od dronova je pogodio stambenu zgradu u severoistočnom delu grada, a bliže noći PVO sistemi su presreli ciljeve iznad vode u oblasti, blizu obale, Finskog zaliva.

Ilustracija telegram rybar

Na Donjeckom pravcu ruska vojska napreduje u Novomihajlovku sa istoka i juga. Rske jedinice identifikuju i uništavaju kontrolne tačke za dronove Oružanih snaga Ukrajine u selu. Snažan juriš na Krasnogorovku se nastavlja, ruska armija napada sa oklopnim vozilima. Borbe su teške, Oružane snage Ukrajine svim silama pokušavaju da zadrže grad.

Ilustracija telegram rybar


Na Bahmutskom sektoru fronta, ruske jedinice se učvršćuju na istočnoj periferiji Krasnog (Ivanovskog), a u oblasti Bogdanovke i Kleščejevke odbijale su protivnapade.

Ilustracija telegram rybar



Zapadno od Avdejevke, borbe se nastavljaju u Berdičiju, Tonjenjkomu i Orlovki. VSU ne prestaje da pokušava da povrati ranije izgubljene pozicije: najteža situacija se razvija u Tonjenjkom.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Zaporožja u Rabotinu vode se borbe, VSU pokušava da stabilizuje front prebacivanjem rezervi u selo. U međuvremenu, ruske oružane snage kreću se od Verbovoga ka Maloj Tokmački.

Ruska artiljerija pogodila koncentraciju jedinica VSU

Ruske artiljerijske snage izvele su napade po položajima ukrajinske vojske u mestu Tonjenko u trenutku kada su se snage Kijeva pripremale za juriš, saopštio je operater ruske izviđačke bespilotne jedinice iz grupacije „Jug“.

Kako je rekao, na tom položaju nalazili su se brojni vojnici koji su se povukli iz Avdejevke.

Foto: Printskrin

Rusi oborili ciljeve iznad Finskog zaliva

Ruske PVO snage oborile su nekoliko vazdušnih ciljeva iznad akvatorije i obale Finskog zaliva, saopštio je gubernator Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko.

Građani Lenjingradske oblasti su u velikom broju saopštili službama za hitno reagovanje o navodnim eksplozijama i detonacijama nad Finskim zalivom. Pretpostavlja se da su te eksplozije odjekivale u blizini luke Bronka kod Sankt Peterburga.

Foto: EPA


 

Lancet uništio švedski CV-90

Pripadnici grupe "Zapad" su uz primenu "lanceta" uništili švedsko borbeno vozilo pešadije i američki "hamer".

Foto printskrin telegram warhistoryalconafter

Sirski: Biće smena u komandnom sastavu

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski priznao je da komande više ukrajinskih brigada ne uspevaju da izvrše svoje zadatke i zadrže položaje. On je rekao da zbog toga ima nameru da izvrši promene u komandnom sastavu tih brigada.

 

Foto MO Ukrajine

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane: Oboreno 5 raaketa storm šedou, izbačeno iz stroja skoro 1.000 vojnika i desetine oklopnoh vozila

Na donjeckom pravcu jedinice grupe "Jug" zauzele su povoljnije položaje dok su ukrajinske snage izgubile 390 vojnika i dva tenka, uništena je haubica AS-90 britanske proizvodnje, "krab" poljske proizvodnje, M119 iz SAD i skladište munisije;

Na kupjanskom pravcu takođe su ruske jedinice poboljšale svoje položaje, a Kijev je izgubio do 55 vojnika, tenk, tri samohodna artiljerijska oruža, dve haubice i radar AN/TPQ-50;

Na avdejevskom pravcu ruska vojska je odbila osam kontranapada ukrajinskih snaga, koje su izgubile do 160 vojnika i pet oklopnih vozila, uključujući "bredli";

Na južnodonjeckom pravcu Kijev je izgubio do 270 vojnika, dva tenka, dva borbena vozila pešadije, haubicu "paladin" i "MSTA-B";

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 60 vojnika a uništeno je i skladište municije;

Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila pet krstarećih raketa "storm šedou"

 

Rusija će rasporediti dodatno oružje kao odgovor na proširenje NATO-a

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO.

"Već smo doneli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske", naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti. Lavrov je istakao, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promenio svoj cilj da potpuno "očisti" tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa. Lavrov je naveo da se Izrael pred muslimanski praznik Ramazan sprema da preduzme vojnu operaciju u gradu Rafi, gde se nalazi oko dve trećine stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je većina pobegla od borbi u drugim delovima enklave.

Foto: AP

Napad dronom u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage su napale bespilotnom letelicom saradnike ruskog Istražnog komiteta u Brjanskoj oblasti.

Ranjene su dve osobe, a još dve su u stanju kontuzije posle eksplozije naprave koju je ispustio dron.

Mekgregor: Ukrajina će izgubiti Odesu i Harkov 

Ukrajina će izgubiti Odesu i Harkov tokom ruske ofanzive, smatra bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor.

"Oni će kontrolisati Odesu i Harkov, to je već isplanirano", rekao je on za nemački Jutjub kanal "Veltvohe".

RIA: U automobilu blizu Krima pronađena eksplozivna naprava

Improvizovana eksplozivna naprava izrađena od komponenti strane proizvodnje pronađena je u automobilu koji je pokušao da uđe na Krim preko kontrolnog punkta Džankoj, a bomba je deaktivirana, rečeno je za RIA Novosti u regionalnim bezbednosnim snagama.

Kontrolni punkt Džankoj se nalazi na severu Krima, na granici sa ukrajinskom Hersonskom oblašću, čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine.

"Službenici Federalne bezbednosti Rusije (FSB) su na kontrolnom punktu Džankoj, prilikom kontrole automobila koji se kretao ka teritoriji Republike Krim, a kojim je upravljao službenik za sprovođenje zakona Hersonske oblasti, otkrili predmet sličan eksplozivnoj napravi, koji je bio pričvršćen ispod sedišta vozača", rekao je sagovornik agencije. Taj izvor tvrdi da su stručnjaci ustanovili da je bomba bila napravljena od komponenti strane proizvodnje koje Ukrajini isporučuju zemlje NATO-a. Istraga je u toku, navodi ruska agencija. FSB je u petak saopštila da su na Krimu pritvoreni muškarac i žena koji su navodno pripremali terorističke napade po nalogu Ukrajine.

BONUS VIDEO:

Priče iz hronike: Nebojša Radošević na suđenju Tačiju svedočio o otmici i mučenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!